• Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Prezentarea rezultatelor cercetării sociologice privind necesitățile locuitorilor din suburbiile municipiului Chișinău, realizat în cadrul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022

Prezentarea rezultatelor cercetării sociologice privind necesitățile locuitorilor din suburbiile municipiului Chișinău, realizat în cadrul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022

   742

Marți, 6 decembrie 2022, au fost prezentate rezultatele consultării locuitorilor suburbiilor din componența municipiului Chișinău realizate prin intermediul unei cercetări sociologice. La evenimentul de prezentare au fost prezenți primarii localităților suburbane, precum și reprezentanții executivului Chișinău, în frunte cu viceprimarul capitalei, Olga Ursu.

Cercetarea sociologică a avut drept scop consultarea locuitorilor din cele 18 suburbii privind necesitățile acestora. Sondajul a fost realizat de un grup de inițiativă din Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil, ediția 2022.

Astfel, studiul sociologic a arătat care sunt problemele majore ale suburbiilor, nivelul de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, modul de soluționare a problemele și nevoile cetățenilor, în funcție de vârstă, statut profesional și salarial.

De asemenea, rezultatele au arătat că suburbiile se confruntă cu mai multe probleme, printre acestea se evidențiază: infrastructura rutieră, accesibilitatea la transport public, apeduct și canalizare, precum și problema salubrizării mediului.

Datele obținute vor permite elaborarea politicilor la nivel de suburbie și integrarea acestora în planul general de dezvoltare al Municipiului Chișinău. Totodată, rezultatele sondajului vor asigura identificarea direcțiilor de finanțare, în scopul de a implementa cele mai necesare proiecte pentru locuitorii municipiului Chișinău.

Menționăm că, în perioada 2020-2022, autoritățile municipale au investit în cele 18 suburbii peste jumătate de miliard de lei. În acest an, de exemplu, pentru proiectele din localități s-au alocat peste 110 milioane de lei, iar suplimentar doar pentru reparația drumurilor au fost investite 60 de milioane de lei.