• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Municipalitatea dezvoltă anual programe de susținere a persoanelor în etate

  Municipalitatea dezvoltă anual programe de susținere a persoanelor în etate

   01.10.2022 11:22    292 Accesări    

  Primăria Chișinău informează că, în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor în Etate, anual prin diferite programe de asistență, dezvoltate de serviciile municipale, este oferit sprijin persoanelor de vârsta a treia din capitală.

  Astfel, măsurile de asistență socială acordate persoanelor în etate și persoanelor cu nevoi speciale, oferite de către Primăria municipiului Chișinău, în perioada ianuarie - septembrie, 2022 sunt următoarele.

  Prin intermediul programelor municipale, au beneficiat de diferite forme de asistență 95215 mii persoane în etate și cu necesități speciale.

  De asemenea, circa 18 mii de persoane/familii au beneficiat de ajutoare materiale în sumă totală de 8,9 milioane de lei, acordate în baza cererilor și a necesităților identificate, precum și în baza listelor, în vederea realizării unor programe municipale cu destinație specială.

  Peste 60 de mii de persoane au beneficiat de compensații/abonamente pentru călătoria în transportul public urban și suburban în raza municipiului Chișinău, în sumă totală de 25,5 milioane de lei.

  Alte 8,8 mii de persoane au beneficiat de pachete cu produse alimentare prin intermediul Serviciului de alimentare, în sumă totală de 5,3 milioane de lei.

  1635 de persoane au fost asistate la domiciliu de către 144 de lucrători sociali ai Serviciului de îngrijire socială la domiciliu. Suma alocată - 21,1 mil. lei.

  1424 de persoane cu dizabilități au beneficiat de suportul și asistența a 1310 de asistenţi personali din cadrul Serviciului social „Asistență Personală". Suma alocată - 97,7 milioane de lei.

  82 de persoane cu dizabilități au beneficiat de asistență socială şi psihologică, precum şi de servicii de reabilitare/recuperare (kinetoterapie), terapie ocupaţională, prestate la domiciliu de către specialiştii Serviciului social „Echipa Mobilă". Suma alocată - 1,99 milioane de lei.

  2 persoane (invalizii de război), au beneficiat de compensaţii  pentru cheltuielile suportate la organizarea funeraliilor pentru veteranii și invalizii de război în sumă de circa 6 mii de lei.

  1900 de persoane au fost asigurate cu asistenţă umanitară sub formă de produse alimentare, haine, produse de igienă și îngrijire, scutece, etc., acordate cu suportul partenerilor.

  1715 de persoane au beneficiat de servicii de protezare, ortopedie şi reabilitare, cu suportul partenerilor (OSC, misiuni religioase, instituţii). Suma alocată - 509 mii de lei.

  1135 de persoane au beneficiat de servicii de protezare dentară gratuită, în sumă totală de 3,4 mil. de lei.

  200 de mii de pensionari din municipiul Chișinău circulă gratuit cu transportul public.

  În context, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că municipalitatea este și va fi alături de această categorie de cetățeni.

  „Vă mulțumim pentru că sunteți pilonii dezvoltării țării noastre, mulțumim pentru dedicația și activitatea pe care ați avut-o în fiecare domeniu", a conchis edilul capitalei.

  La fel, Primăria Chișinău organizează diverse activități pentru persoanele în etate, prin încurajarea de a participa activ la viața economică, politică, socială şi culturală, dar şi pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.

  Protecția socială a persoanelor în etate constituie o tema prioritară pentru Primăria municipiului Chișinău, care va continua realizarea acțiunilor de:

  ✓ dezvoltare a serviciilor de îngrijire acordate la domiciliul persoanei

  ✓ promovare a accesului la serviciile medico-sociale

  ✓ îmbunătățire a măsurilor de prevenire a situației de dependență

  ✓ diversificare a prestațiilor destinate prevenției sau combaterii riscului de marginalizare sau excludere socială

  ✓ creșterea calității vieții

  ✓ dezvoltarea oportunităților de îmbătrânire activă.