Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Deschiderea oficială a Forumului Economic al Municipiului Chișinău, ediția 2022 „Invest in Chișinău” (VIDEO)

   1254

Astăzi la Chișinău și-a deschis lucrările Primul Forum Economic al Municipiului Chișinău, ediția 2022 „Invest in Chișinău", desfășurat de municipalitate, pe 30 septembrie - 1 octombrie 2022. Evenimentul se desfășoară în format mixt, fizic și online, întrunind peste 500 de participanți: reprezentanți ai municipalității și ai întreprinderilor municipale, reprezentanți ai Guvernului, agenți economici, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai orașelor înfrățite cu Chișinăul și partenere cu capitala etc. Partenerul municipalității în organizarea Forumului este Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Agenda evenimentului include un șir de prezentări și discuții asupra priorităților de dezvoltare a Chișinăului pe termen scurt și mediu.

Forumul economic al municipiului Chișinău a fost deschis de Primarul General, Ion Ceban, care a vorbit despre rolul municipiului în dezvoltarea economică a republicii în contextul când aici avem cca 1milion de locuitori (cca jumătate din populația țării), peste 48% de salariați și este concentrată activitatea de afaceri (peste 70%).

Edilul a ținut să remarce că, în ultimii trei ani, în capitală au fost investiți peste 3 miliarde de lei, inclusiv 530 milioane în suburbii. Totodată, proiectele desfășurate în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare sunt evaluate la peste 2 miliarde de lei și vizează diverse domenii, precum: eficiența energetică, managementul deșeurilor, apă și canalizare, amenajarea râului Bâc etc.

De asemenea, municipalitatea realizează proiecte cu finanțare din partea UE și a diferitor parteneri (orașul Lublin, diverse orașe din România). Cu toate acestea, bugetul municipal este limitat, astfel că sunt invitați să contribuie la dezvoltarea orașului diverși agenți economici și investitori, prin proiecte de investiții sau parteneriate publice-private.

Adresându-se către potențialii investitori, Ion Ceban a menționat că autoritățile locale oferă multe spații din oraș pentru realizarea investițiilor de valoare, pornind de la nucleul istoric spre periferii. „Vrem să plecăm din centru și să creăm în toate sectoarele capitalei confortul necesar pentru ca toți locuitorii să se simtă bine aici, acasă. Avem peste 60 de proiecte investiționale despre care vrem să vă atragem atenția, care sunt incluse într-o hartă investițională. Am elaborat diverse documente de politici, care vor facilita comunicarea dintre autoritățile locale și mediul de afaceri: noul Plan Urbanistic General, PUZ str. Mesager, PUZ nucleul istoric etc.".

În calitate de speakeri ai evenimentului figurează viceprimarii: Ilie Ceban, Olga Ursu și Angela Cutasevici, șefi de subdiviziuni și directori ai întreprinderilor municipale, experți naționali în politici economice, în domeniul protejării patrimoniului, în dezvoltare urbană și turism, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai orașelor înfrățite cu capitala, parteneri de dezvoltare, agenți economici autohtoni etc.

În cadrul Forumului a avut loc și semnarea Memorandumului privind aderarea Chișinăului la Federația Mondială a Orașelor Turistice.

Reprezentanții Primăriei Chișinău prezintă la Forum accentele investiționale ale municipiului, inclusiv: Strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău -2030, Harta investițională a municipiului Chișinău, Strategia „    Chișinău-Oraș Verde", Programul „Start-up pentru Tineri și Migranți", sustenabilitatea și eficiența energetică, protejarea și amenajarea spațiilor verzi urbane, managementul sustenabil al deșeurilor, profilul investițional al Minei din Chișinău - sursă alternativă de apă etc.

Totodată, experții evenimentului și partenerii de dezvoltare vor prezenta bunele practici privind orașele verzi, energia regenerabilă, transformarea digitală a Chișinăului și prezentarea Strategiei „Chișinău - oraș inteligent", implementarea tichetării electronice, dezvoltarea municipiului Chișinău, cu accent pe industriile creative, din contul clădirilor proprietate municipală, contribuția digitalizării și inovațiilor la economia verde și atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU etc.

Forumul economic al municipiului Chișinău „Invest in Chișinău" are drept scop stabilirea unei punți de legătură cu potențialii investitori și impulsionarea implementării proiectelor investiționale, care să ofere beneficii comunității de afaceri și totodată să susțină edificarea unui oraș modern, cu o infrastructură dezvoltată și servicii calitative, oferind astfel condiții de viață mai bune locuitorilor orașului.