Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Târgul Mobilității Urbane, eveniment organizat în contextul Săptămânii Europene a Mobilității (VIDEO)

   888

Duminică, 18 septembrie 2020, în capitală a avut loc Târgul Mobilității Urbane. Evenimentul s-a desfășurat în contextul Săptămânii Europene a Mobilității, care reprezintă o campanie de sensibilizare, organizată de Comisia Europeană, desfășurată anual, în perioada 16-22 septembrie. 

Programul evenimentului a prevăzut activități interactive și concursuri pe teme ce ţin de mobilitate, prezentarea unor mijloace de transport alternativ, lecții de siguranță rutieră, activități sportive, probe de conducere a bicicletei/trotinetei/role, discuții cu experții în mobilitate urbană etc. Activitățile au fost organizate cu suportul Proiectului „MOVE IT like Lublin", finanțat de Uniunea Europeană. 

La inaugurarea târgului a participat Primarul General, Ion Ceban, care a venit cu trotineta la eveniment alături de familii cu copii, tineri și persoane care militează pentru transportul alternativ. Edilul capitalei a menționat că cetățenii tind să utilizeze tot mai mult trotineta și bicicleta, iar autoritățile pun accentul pe transportul public, amenajând în acest sens benzi dedicate.

„Ne dorim un mediu ecologic și confortabil, iar municipalitatea are ca scop implementarea strategiei de mobilitate, a planului urbanistic general, precum și alte strategii, prin care vor fi implementate activități ulterioare pentru confortul și siguranța cetățeanului. Pe această cale vreau să aduc mulțumiri colegilor din cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin" și Uniunii Europene pentru asistența oferită de-a lungul timpului", a declarat Ion Ceban.

În context, managerul proiectului „MOVE IT like Lublin", Octavian Lungu și-a exprimat speranța că asemenea evenimente vor deveni o tradiție pentru municipalitate, care are ce prelua din experiența orașului Lublin, dar și a comunității Uniunii Europene în general, privind transportul sustenabil și a mobilității urbane. Totodată, în cadrul proiectului experții elaborează Planul de mobilitate urbană pentru Chișinău, care va fi valabil până în 2050.      

Menționăm că prin intermediul Proiectului „MOVE IT like Lublin", finanțat de Uniunea Europeană vineri, 16 septembrie, au fost organizate primele activități în contextul Săptămânii Europene a Mobilității. Este vorba de lecții deschise, despre siguranța în trafic, la care au participat grupuri de elevi de la instituțiile de învățământ din capitală. Copiii au aflat lucruri utile, în timp ce se deplasau în două autobuze municipale, care au circulat pe străzile orașului, după care au vizitat Muzeul Transportului Public din Chișinău.

Sâmbătă, 17 septembrie, curent, au fost organizate tururi turistice gratuite cu troleibuzul în Chișinău , prcum și un tur pietonal ghidat în centrul orașului Chișinău.

Săptămâna Europeană a Mobilității, eveniment marcat de majoritatea orașelor europene, are drept scop promovarea transportului public, cu impact major asupra calității vieții urbane și încurajarea populației să utilizeze mijloace alternative de deplasare.