Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Proiectul „Zilele Chișinăului” desfășurat în diverse orașe din România

   689

În zilele de 13-15 august, a.c., Primăria Municipiului Chișinău, în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui şi Primăria municipiului Vaslui, organizează Zilele Culturale ale municipiului Vaslui.

Pe parcursul celor 3 zile de festival, sunt organizate concerte, spectacole, expoziții, concursuri sportive, manifestări dedicate copiilor, dar și activități literar-artistice.

Astăzi, în ultima zi de festival, pe scenă va evolua interpreta Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric ,,Crenguța de Iederă".

Ediția 2022 a festivalului va culmina cu prestația „Orchestrei municipale de muzică populară a Fraților Advahov" și formația „Zdob și Zdub".

În context, amintim că în perioada 5-7 august 2022, s-au desfăşurat Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani, iar în luna mai, a.c., Primăria Chișinău a organizat Zilele Chișinăului la Buzău.

Din 18 și până  pe 21 august 2022, oamenii de cultură și artiștii de la Chișinău vor participa la evenimente culturale de la Suceava, în cadrul Proiectului „Basarabia salută Bucovina", cu meșteri populari din Moldova, colective artistice profesioniste: „Orchestra municipală de muzică populară a Fraților Advahov", artista Zinaida Julea, trupa „Brio Sonores" și soprana Natalia Tanasiiciuc.

În perioada: 25 - 28 august 2022, o delegație de la Chișinău va participa la „Sărbătoarea muzicii" de la Alba Iulia. Aici vor fi organizate expoziții de pictură cu lucrările membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și expoziții ale portului popular. De asemenea, va fi lansat volumul „Chișinăul de altădată" și o expoziție foto despre Chișinău.

Pe partea concertistică, artiștii de la noi vor evolua în cadrul unui program de muzică simfo-pop-rock, cu Orchestra municipală de cameră ,,Camerata Chişinău", dirijor Mihai Amihalachioaie, Formația ,,Etno Republica", conducător artistic Marcel Ștefăneț, Trupa ,,Brio Sonores" și interpreta Natalia Barbu.

În perioada 02 - 04 septembrie 2022, vor avea loc Zilele Chișinăului la Piatra Neamț. Aici vor evolua: „Orchestra municipală de muzică populară a Fraților Advahov" și Orchestra de Cameră „Camerata Chișinău".

Primarul General, Ion Ceban, a anunțat că municipalitatea intenționează să organizeze Zilele Chișinăului și în anumite țări din Europa, precum Italia, Spania, Portugalia, unde sunt mulți conaționali de-ai noștri, care solicită astfel de evenimente.

De asemenea, în formatul  „Zilele Chișinăului - cunoaște Capitala", se propune desfășurarea evenimentelor cultural-artistice în localitățile din țară, iar pentru toţi cei care doresc să se implice în programul cultural, va fi creată o platformă, prin intermediul căreia oamenii vor vota unde își doresc să vină artiștii de la Chișinău.

„Vom merge acolo unde suntem așteptați, cu multiple activități, cu evenimente de creație, cu lansă de carte, cu expoziții și cu concerte. Tinerii vor prezenta programele noastre municipale, pentru semenii lor din alte localități. Avem oamenii de cultură foarte talentați în diferite domenii: muzicieni, pictori, scriitori, actori, care merită să fie apreciați, inclusiv aici, acasă", a menționat primarul capitalei.