Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ședința Comitetului de Supraveghere a Proiectului „Parcurile arheologice din zonele urbane ca instrument de dezvoltare locală durabilă - ArcheoDanube”

   961

Reprezentanții Primăriei Chișinău au efectuat în perioada 28 - 29 iunie curent, o vizită de lucru în or. Varna, Bulgaria, în cadrul activităților de implementare a Proiectului „Parcurile arheologice din zonele urbane ca instrument de dezvoltare locală durabilă - ArcheoDanube”.

În cadrul vizitei, echipa de implementare a proiectului a participat la cea de-a 6-a ședință a Comitetului de Supraveghere, în comun cu atelierul de lucru de tip Think Tank, organizat de către partenerul de proiect bulgar - Asociația Bulgară pentru Transferul de Tehnologie și Inovație (BATTI).

La eveniment au participat 25 de membri ai echipelor de implementare din partea a 13 parteneri de Proiect din țările bazinului Dunării.

Partenerii Proiectului au prezentat stadiile actuale de elaborare a Planurilor Arheologice Locale, rezultatele organizării atelierelor locale de tip Think Tank, precum și gradul de implementare a activităților din proiectul pilot realizat în orașul pe care-l reprezintă.

În context, echipa de implementare de la Chișinău a prezentat situl pilot al Proiectului - teritoriul adiacent Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, numit generic ,,Visterniceni” și Planul Arheologic Local pentru acest sit, care se află în proces de elaborare.

Totodată, participanții au beneficiat de instruiri în cadrul workshop-urilor interactive privind recomandările de politici, instrumente deja dezvoltate: aplicația ArcheoTales, instrumentul IT Yesterday-Today-Tomorrow, E-Handbook pentru managementul proiectelor de îmbunătățire a siturilor arheologice urbane, Strategia ArcheoDanube de implementare a turismului arheologic.

Proiectul ArcheoDanube, co-finanțat de Uniunea Europeană, este implementat la Chișinău de către DGAURF în perioada 01.01. - 31.12.2022, drept urmare a Deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr. 12/2 din 23.11.2021.