Pagina oficială a Municipiului Chișinău

UNICEF va oferi asistență tehnică pentru consolidarea sistemului de protecție a copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău

   1525

Primăria municipiului Chișinău şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), au încheiat Memorandumul de Înțelegere, cu privire la acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău.

Un document în acest, sens a fost semnat de Primarul General, Ion Ceban și Ilija Talev, reprezentantul de țară al UNICEF Moldova.

Memorandumul pentru perioada 1 iulie 2022 - 31 decembrie 2025, va asigura cadrul juridic pentru implementarea proiectelor de asistență tehnică oferite de către UNICEF Moldova pentru consolidarea sistemului de protecție a copilului, sănătății, educației, dezvoltării timpurii, precum și a segmentului adolescenților și tinerilor din municipiul Chișinău.

Astfel, UNICEF Moldova îşi ia angajamentul să asigure copiii refugiați din Ucraina, audienți/înmatriculați în învățământul preșcolar și primar cu alimentație gratuită, în baza normativelor existente.

Edilul capitalei a adus mulțumiri partenerilor de la UNICEF Moldova, pentru deschidere, cooperare și sprijinirea eforturilor municipalității pe domeniile de profil.  

În ultimii ani, APL Chişinău a realizat mai multe proiecte comune cu UNICEF Moldova, după cum urmează:

  • 5 martie 2019 - Memorandum de înțelegere între Primăria municipiului Chișinău, UNICEF Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, în vederea implementării Strategiei municipale pentru protecția drepturilor copilului 2020-2024/2025;
  • UNICEF Moldova a oferit asistență tehnică pentru implementarea programelor menite să consolideze sistemul de protecție a copilului, sistemul sănătății și a educației, dezvoltării timpurii și segmentul adolescenților și tinerilor;
  • 11 noiembrie 2020, Primăria municipiului Chișinău, UNICEF Moldova și Î.C.S „Premier Energy Distribution" S.A., au semnat un Memorandum de înțelegere în vederea lansării unei campanii de informare continuă a copiilor și adulților cu scopul modelării unui comportament conștient și corect în raport cu instalațiile electrice;
  • Cu suportul UNICEF Moldova a fost realizată evaluarea funcțională a entităților municipale: Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, Direcția generală educație tineret și sport. Ca rezultat a fost efectuată reorganizarea acestor direcții, în vederea fortificării și eficientizării lor.
  • UNICEF Moldova a oferit suport sub formă de donație pentru îmbunătățirea condițiilor de studii ale copiilor din instituțiile de învățământ municipale. La fel, cu suportul Ambasadei Republicii Populare Chineze și a Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării au fost donate 678 de computere pentru 126 de instituții de învățământ din municipiu, în valoare totală de 4,17 milioane de lei.

O altă donație sub formă de tehnică de calcul pentru instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău a venit din partea UNICEF Moldova împreună cu Oficiul Special Guvernamental pentru Educație al Provinciei Jeju din Republica Coreea și MECC.

De asemenea, în vederea gestionării crizei refugiaților din municipiul Chișinău, UNICEF Moldova a oferit suport financiar pentru lansarea inițiativei de susținere și implicare a adolescenților și tinerilor refugiați, realizat de Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono", în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău. Programul are scopul să ofere suport și să implice cca 2000 de adolescenți și tineri refugiați în programele centrelor de tineret din municipiul Chișinău.

Tot cu suportul UNICEF Moldova este în desfășurare proiectul de extindere a reţelei Centrelor de Tineret în 2 sectoare ale capitalei.