Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Calitatea apei potabile livrate de S.A. „Apă - Canal Chișinău” este monitorizată zilnic

   1135

Primăria Municipiului Chișinău informează că pe parcursul lunii aprilie, a. c., S.A. „Apă - Canal Chișinău" a prelevat peste 15 mii de probe de apă şi a efectuat câte 3000 de încercări fizico-chimice și tot atâtea încercări bacteriologice. Astfel, calitatea apei livrate consumatorilor de către furnizorul municipal de profil corespunde parametrilor fizico-chimici și bacteriologici, prevăzuți de legislație.  

Calitatea apei este monitorizată zilnic, înainte de pomparea în reţeaua de distribuție a municipiului Chişinău, la peste 25 de parametri fizico-chimici şi bacteriologici. Specialiștii „Apă - Canal Chișinău" colaborează cu reprezentanții Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău și alte instituții de profil, pentru menținerea indicilor superiori de calitate a apei potabile.

De asemenea, calitatea apei din Chișinău este monitorizată la Laboratorul Stației de apă Nistru (LSN) şi la Laboratorul apă potabilă (LAP). Pentru stabilirea indicilor sanitaro-igienici se utilizează 37 de metode analitice validate.

Probele de apă sunt prelevate din fluviul Nistru, punctele de recepţie a apei la Staţia de tratare din or. Chişinău şi Staţia de apă Nistru, rezervoarele de apă potabilă, reţeaua centralizată de distribuţie a municipiului Chişinău, fântânile arteziene şi fântânile cu izvor local, aflate în gestiunea „Apă - Canal Chișinău", precum şi cele din apeductele nou-construite, care ulterior se conectează la sistemul centralizat municipal, după înlăturarea scurgerilor, a plângerilor clienţilor, de la agenţi economici şi persoane fizice etc.

Consumatorii din municipiul Chișinău pot raporta despre eventuale neconformități referitor la funcționarea sistemului centralizat de alimentare cu apă şi de canalizare, cu indicarea informaţiei respective şi a datelor concrete de contact a cetățenilor (adresa locuinţei, nr. apartamentului, nume, prenume, nr. de telefon), pentru a fi întreprinse măsurile necesare.

Rezultatele investigaţiilor fizico-chimice şi bacteriologice ale apei potabile distribuite în reţeaua centralizată de alimentare cu apă, sunt publicate trimestrial pe site-ul S.A. „Apă-Canal Chișinău.