Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Dorin Chirtoacă: „Pentru Primăria Chişinău, 2011 a fost primul an când rezultatele au prevalat şi au fost vizibile”

   3718

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a făcut astăzi bilanţul activităţii municipalităţii pe anului 2011. În opinia sa, 2011 a fost primul an când rezultatele au prevalat şi au fost mai vizibile asupra problemelor, de la primul său mandat încoace. Şi aceasta, graţie reformelor implementate în anii precedenţi.

Referindu-se la reuşitele anului ce s-a scurs, edilul-şef a menţionat despre achiziţionarea celor 102 troleibuze noi, care circulă pe rute din primăvară-vară; realizarea primelor două etape ale proiectului „Valea Morilor", fiind tot mai aproape momentul când atât lacul, cât şi parcul va reintra în circuitul de agrement al municipiului Chişinău; demararea programului „Genesis", de 10 milioane Euro, cea  mai mare investiţie în reparaţia drumurilor din istoria Chişinăului - primele 30 la sută din volumul lucrărilor fiind efectuate, iar restul 70% au rămas pentru anul 2012; programul IFC de extindere şi reconstrucţie a reţelelor de apeduct şi canalizare în suburbii şi în sectoarele Capitalei; Şirul continuă cu renovarea cartierelor de locuit, prin amenajarea parcărilor, reabilitarea scărilor în bloc, a lifturilor, a iluminatului etc.

În programul „Prima casă" sunt peste 100 de credite  acceptate şi tot atâtea familii care şi-au rezolvat problema locativă timp de 6-7 luni de zile; în 2011 au fost termoizolate primele blocuri din bugetul municipal; achiziţionate 20 de automobile noi pentru necesităţile Poliţiei municipale; a fost renovat Departamentul de urgenţă pentru copii la Spitalul „V. Ignatenco", ca rezultat, copiilor li se poate acorda o asistenţă medicală mai promptă.

Tot printre reuşitele municipalităţii în 2011 se axează şi includerea muncipiului Chişinău în organizaţia CORLEAP (Conferinţa Autorităţilor Regionale şi Locale pentru Statele din cadrul Parteneriatului Estic). Potrivit  lui Dorin Chirtoacă, în anul 2012, în luna septembrie, la Chişinău va avea loc o reuniune a summit-ului acestei Conferinţe - prima de acest gen din afara spaţiului Uniunii Europene.  

Pe de altă parte, primarul de Chişinău şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că timp de jumătate de an nu s-a reuşit constituirea unei majorităţi democrate în Consiliul Municipal Chişinău. Dorin Chirtoacă a promis că vor fi reluate  negocierile în acest sens în anul 2012; de asemenea, primarul general a amintit şi de faptul că în 2011, veniturile Primăriei au fost în continuare în scădere, în comparaţie cu cei 4 ani anteriori de activitate. Cu toate  acestea, municipalitatea a înregistrat rezultate palpabile, enunţate mai sus.

În 2012, municipalitatea îşi propune amplificarea eforturilor spre a obţine rezultate mai mari faţă de anul 2011 şi anume: continuarea şi finisarea programului „Genesis", finalizarea programului Corporaţiei Financiare Internaţionale cu privire la apeducte şi canalizare, dar şi reabilitarea bd. Alecu Russo, finalizarea construcţiei str. Columna; demararea programului BERD (proiectare, licitaţie etc.), de reparaţie a drumurilor din centrul Capitalei, în valoare de 22 milioane Euro, conform rigorilor unui proiect european, astfel ca în 2013 să poată fi efectuate lucrările propriu zise. Tot printre priorităţile municipalităţii pentru anul vitor se numără continuarea programului de reabilitare a cartierelor de locuit; trermoizolarea şi mansardarea, reparaţia acoperişurilor, pentru a economisi agent termic şi a asigura o durabilitate mai mare clădirilor în care există asemenea probleme; creşterea numărului locurilor de parcare în oraş, resistematizarea reţelelor de pieţe şi gări auto etc.

În concluzie, primarul general, Dorin Chirtoacă a menţionat că şi pe timp de criză şi cu micşorarea veniturilor bugetare, administraţia municipală a reuşit să înregistreze rezultate bune. Totodată, Primăria Chişinău depune şi în continuare  eforturi, astfel ca populaţia municipiului să aibă parte de un trai mai sigur, mai bun şi mai prosper, de rând cu celelalte state europene.

 Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău