• vezi mai mult
  Atenţionare privind pericolul ieşirii pe gheaţă!   
  Situația epidemiologică actuală privind îmbolnăvirile de Rujeola   
  Atenţionare privind rupturi ale cablurilor electrice   
  Intervenția serviciilor municipale în urma ninsorilor din 17-19 ianuarie 2018   
 • Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Leonida Lari, petrecută în ultimul drum

  Leonida Lari, petrecută în ultimul drum

   13.12.2011    4156 Accesări    

  Primăria municipiului Chişinău deplânge moartea Leonidei Lari, poetă, publicistă,  şi politician, deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi al României, unul din liderii Mişcării de Eliberare Naţională, militantă activă pentru independenţa Republicii Moldova, pentru revenirea la alfabetul latin şi pentru declararea limbii române drept limbă de stat. Leonida Lari a decedat duminică, 11 decembrie curent, iar astăzi a fost înmormântată în Cimitirul Central din Chişinău, din str. A. Mateevici.

  Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, alături de angajaţi ai Primăriei municipiului Chişinău şi consilieri municipali, a fost prezent la funeraliile Leonidei Lari. Edilul-şef al Chişinăului a exprimat condoleanţe familiei şi celor apropiaţi, menţionând că moartea poetei este o pierdere enormă pentru întreg neamul românesc. În context, Dorin Chirtoacă a propus ca una din străzile din Chişinău să fie redenumită în memoria Leonidei Lari.

  Leonida Lari s-a născut la 26 octombrie 1949, la Bursuceni, Sângerei, într-o familie de pedagogi. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău. A lucrat la Muzeul de Literatură „Dimitrie Cantemir", iar în perioada anilor 1988 - 2003, a fost redactor-şef al primei publicaţii în grafie latină din Republica Moldova, „Glasul Naţiunii". A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS, al Republicii Moldova, iar din 1992 a fost deputat în Parlamentul României, în mai multe legislaturi.

  A publicat peste 20 de volume de poezie şi proză şi a tradus din marea poezie universală. A obţinut mai multe premii pentru literatură, inclusiv Premiul Academiei Române pentru poezie „Mihai Eminescu". În anul 1996 a fost decorată de către preşedintele Republicii Moldova cu „Ordinul Republicii", cea mai înaltă distincţie de stat.

  Direcţia Relaţii Publice,
  Primăria mun. Chişinău