Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Școlarizarea copiilor refugiaților ucraineni în instituțiile din capitală

   1377

Primăria Municipiului Chișinău informează că copiii de vârstă școlară a refugiaților din Ucraina se pot înscrie temporar în instituțiile educaționale din capitală. În acest scop, municipalitatea a identificat peste 1000 de locuri în cele 32 de instituții cu studiere în limbile minorităților naționale. Respectiv, în fiecare din clasele I-XII au fost identificate câte 100-150 de locuri pentru copiii refugiaților din Ucraina.

Până la ziua de luni, 7 martie, a.c., au fost depuse deja 96 de cereri de înregistrare a copiilor în școlile din Chișinău, iar 44 de minori refugiați au fost deja școlarizați.

În context, e de menționat că, zilnic, în cele 44 de centre de cazare a refugiaților de pe teritoriul municipiului, amenajate de către APL și parteneri, psihopedagogii și pedagogii sociali monitorizează climatul psihologic general şi profilul psihologic individual al refugiaților pentru a identifica persoanele ce necesită ajutor individualizat.

Pentru refugiații care au nevoie de ajutor în diminuarea stărilor de alertă, se identifică spații pentru a asigura o intimitate în consiliere psihologică.

În perioada 28 februarie - 4 martie 2022, au fost acordate servicii psihologice de divers gen: asistență psihologică primară, asistență individuală în vederea stabilizării echilibrului psiho - emoțional, activități de grup cu copii etc.

De asemenea, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că autoritățile municipale depun eforturi pentru încadrarea copiilor refugiaților și în activitățile centrelor de zi sau în taberele deschise în capitală.

Edilul a precizat că vor fi identificate surse financiare suplimentare pentru remunerarea asistenților sociali, a psihologilor, medicilor și voluntarilor care depun un efort susținut și muncesc non-stop pentru a gestiona fluxul sporit de refugiați.