Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Precizări referitor la corturile amenajate pentru testare COVID-19 pe lângă instituțiile de asistență medicală primară

   1475

Primăria municipiului Chișinău vine cu precizări referitor la corturile amenajate pentru testare la infecția COVID-19, care au ca scop fluidizarea rândurilor care se formează în policlinici din cauza numărului mare de solicitări.

Anume reieșind din aceste considerente, Direcția generală asistență medicală și socială a stabilit programul de activitate al punctelor de testare între 07:00 și 19:00.

Lista punctelor de testare cu adresele și telefoanele de contact ale centrelor medicilor de familie din municipiul Chișinău este publicată pe pagina web a Primăriei „chisinau.md".

Testările la COVID-19 sunt gratuite și se efectuează în baza referinței de la medicul de familie, conform reglementărilor stabilite de ministerul de resort.

Primarul General, Ion Ceban, a ținut să facă precizări referitor la amenajarea punctelor mobile pentru testare în corturi, ca urmare a informațiilor apărute luni în mediul online, iar oamenii au făcut coadă la punctele respective, crezând că sunt prevăzute pentru testarea în masă a populației.„Punctele mobile de testare amenajate acum de Primăria Chișinău împreună cu IGSU pe lângă policlinicile municipale ușurează munca medicilor de familie. Oamenii care stăteau la rând în încăperile închise ore întregi, acum au posibilitatea să facă testul fără a intra în spital și a contacta cu mai multe persoane. Deși ne-am dori mult testarea în masă a cetățenilor la COVID, acum municipalitatea nu are asemenea capacitate, iar stocurile de teste distribuite instituțiilor municipale sunt de la Ministerul Sănătății", a precizat Ion Ceban.

Edilul a spus că ar fi o idee bună pentru autoritățile centrale să organizeze licitație pentru achiziționarea testelor, de care să beneficieze toți cetățenii, mai ales în situație de criză pandemică și instalarea de noi valuri de infectări. Primăria a desfășurat asemenea achiziții pentru testarea profesorilor școlari, iar prețul unui test a fost de 12 lei.

În context, APL Chișinău solicită Ministerului Sănătății reglementarea și aprobarea testărilor în masă a populației, la adresare liberă, cu suplinirea stocurilor de teste rapide, dar și fortificarea prin extindere a capacităților laboratoarelor publice pentru efectuarea testelor PCR la preț redus de 300 lei.