Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Platformă de discuții privind implementarea Proiectului „Planul Local Anticorupție" (VIDEO)

   1369

Primăria municipiului Chișinău a organizat marți discuții preliminare asupra proiectului Planului local anticorupție al municipiului Chișinău pentru anii 2022-2025.

Documentul are drept scop prevenirea și combaterea riscurilor de corupție. La eveniment a participat conducerea Primăriei: Primarul General, Ion Ceban, viceprimarii Ilie Ceban și Fadei Nagacevschi, șefi de direcții municipale, experți, reprezentanți ai ONG-urilor de profil și ai mass media.

Edilul capitalei a precizat că în perioada următoare, Primăria va lansa invitații pentru participare la dezbaterile asupra Planului local anticorupție, iar experții de profil sunt chemați să vină cu propuneri de îmbunătățire a documentului și să se implice pentru a facilita colaborarea cu instituțiile specializate: ONG-uri de profil, autori de studii pe acest domeniu, jurnaliști și instituții mass media specializați pe investigații.

Astfel, ca starea de lucruri să fie evaluată și din exteriorul administrației municipale, pentru a putea veni cu ajustări și îmbunătățiri a stării de lucruri.

La rândul său, viceprimarul Ilie Ceban, a menționat că planurile anticorupție sunt de implementare permanentă: trebuie să fie aprobate, monitorizate și îmbunătățite periodic.

Totodată, aprobarea Planului va permite consolidarea eforturilor echipei în anumite direcții, iar entitățile municipale care sunt parte a acestor procese vor avea un act normativ de care să se ghideze.
De asemenea, viceprimarul de ramură, Fadei Nagacevschi, a precizat că prin acest document, municipalitatea își dorește în primul rând să consolideze sistemul de achiziții publice, dar și să asigure unui climat integru vizavi de activitatea funcționarilor din cadrul APL Chișinău.

Prin planul enunțat, APL Chișinău își propune /își asumă asigurarea unui proces decizional coerent și transparent, bazat pe acțiuni clare, obiective, reale și asigurarea accesului liber la serviciile publice de calitate, precum și managementul rațional al patrimoniului municipal.

Proiectul Planului local anticorupție 2022-2025 este publicat pe pagina web a Primăriei Chișinău, la modulul Transparența/Consultare Publică. Cetățenii și părțile interesate pot expedia recomandări și propuneri asupra documentului până la 10.12.2021, pe adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 83, Primăria municipiului Chișinău sau pe adresa de email: valerii.bogdan@pmc.md.