Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Acordarea ajutoarelor materiale unice anumitor categorii de cetățeni cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități

   1433

Primăria municipiului Chișinău informează că 2900 de cetățeni cu necesități speciale din capitală vor beneficia de ajutoare materiale unice din partea municipalității, cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, marcate anual pe 3 decembrie. Valoarea totală a ajutoarelor acordate constituie cca 1,6 milioane de lei.

O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia municipală pentru stabilirea și acordarea ajutorului material familiilor defavorizate din municipiul Chișinău.

Astfel, 845 de persoane cu deficiențe de auz, membrii Asociației Surzilor din Republica Moldova, Filiala Teritorială Chişinău, vor beneficia de ajutor material în mărime de 500 lei, iar 10 membri activi ai acestei organizaţii, vor primi câte 2000 de lei.

De asemenea, 820 de persoane cu deficienţe de vedere, membri ai Asociației Obștești „Asociația Nevăzătorilor din Moldova", Organizația Teritorială Chișinău, vor beneficia de ajutor material în mărime de 500 lei, iar 10 membri activi ai acestei organizaţii, vor beneficia de câte 2000 de lei.

Totodată, 500 de persoane cu dizabilităţi (severe, accentuate, medii), conform listelor prezentate de Direcţiile teritoriale de asistenţă socială din municipiul Chişinău, vor beneficia de ajutor material în mărime de 500 de lei. (În liste sunt incluse persoanele cu dizabilităţi, ce deţin cel mai mic cuantum al pensiei până la atingerea numărului de 500 persoane şi care nu au beneficiat de nici un fel de ajutor material pe parcursul anului 2021).

Printre beneficiarii de ajutor material unic cu prijejul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități sunt și 50 de persoane, membri activi ai Asociaţiei Obşteşti, Societatea Invalizilor din municipiul Chişinău, vor beneficia a câte 2000 de lei;  50 persoane cu dizabilităţi, membri activi ai A. O. Societatea Invalizilor din municipiul Chişinău, vor beneficia a câte 2000 lei; 30 persoane cu dizabilităţi, membri ai Asociației persoanelor cu dizabilități „Invasport", vor beneficia de ajutor material în mărime de 500 lei, iar 2 membri activi ai acesteia, vor beneficia de câte 2000 de lei.

De asemenea, 642 de familii care cresc şi educă copii cu necesităţi speciale, vor fi susţinuţi prin acordarea ajutorului material în mărime de 500 lei/fiecare copil, conform listelor prezentate de instituţiile de învăţământ:

  • Școala specială nr. 12 pentru copii hipoacuzici şi surditate tardivă - 73 persoane;
  • Instituţia de educaţie timpurie nr. 74 - 13 persoane;
  • Liceul teoretic cu profil tehnologic pentru copii cu vedere slabă - 75 persoane;
  • Școala auxiliară nr. 7 - 79 persoane;
  • Școala auxiliară internat nr. 5 - 53 persoane;
  • CEÎS „Orfeu" - 145 persoane;
  • Școala auxiliară nr. 6 - 115;
  • Instituţia de educaţie timpurie nr. 135 - 54 persoane;
  • Instituţia de educaţie timpurie nr. 167 - 36 persoane.

Mai mult, în luna decembrie, a.c., Direcţia generală şi direcţiile teritoriale de asistenţă socială, cu suportul Fundaţiei „Regina Pacis", a misiunilor religioase (Biserica Penticostale „Elim", Biserica bactistă-evanghelistă ,,Betania", Biserica Evaghelist-Baptistă „Buna Vestire", Biserica „Ben-Sion") vor fi distribuite circa 300 de colete cu produse alimentare şi 25 de colete cu scutece. Iar în colaborare cu un voluntar, vor fi prestate servicii de frizerie la domiciliu.

În context, Primarul general, Ion Ceban, a menționat că municipalitatea acordă an de an susținere persoanelor cu dizabilități, sub diverse forme: prin acordarea ajutoarelor materiale, adaptarea infrastructurii orașului, pentru deplasarea în locurile publice și în transport, precum și a asigura accesul în instituțiile publice.  Totodată, edilul a ținut să sublinieze  că această categorie de oameni sunt membri ai comunității, cu aceleași drepturi ca toți ceilalți și a îndemnat cetățenii să fie toleranți față de persoanele cu necesități speciale.