Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Implementarea proiectelor ce prevăd măsuri de eficiență energetică a edificiilor instituțiilor educaționale din capitală

   1399

Primăria municipiului Chișinău informează că grupul de monitorizare din cadrul municipalității a inspectat activitățile desfășurate în cadrul a patru instituții de învățământ general din capitală, incluse în Proiectul „Eficiența energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”.

Astfel, viceprimarul Angela Cutasevici, împreună cu responsabilii subdiviziunilor de profil, managerii instituțiilor de învățământ, antreprenorii și experții externi de monitorizare a lucrărilor au vizitat obiectivele incluse în proiectul de finanțare: Liceul Teoretic George Meniuc”; Liceul Teoretic Onisifor Ghibu”; Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” bl. 1 și 2 și Liceul Teoretic Petru Rareș”.  

Până în prezent, la edificiile instituțiilor de învățământ au fost executate lucrări de termoizolare a fațadei exterioare și acoperișului, instalarea sistemului de ventilare (cu recuperare) în sălile de clasă, reabilitarea rețelei de termificare și schimbarea tâmplăriilor. De asemenea, urmează a fi desfășurate lucrări de montare a rețelei de iluminat interior, restaurarea soclului și instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice etc.

Potrivit reprezentanților echipei externe de monitorizare neconformitățile depistate în cadrul inspectărilor au fost înaintate antreprenorilor pentru remedierea acestora.

În context, Angela Cutasevici a menționat că lucrările se desfășoară conform proiectelor aprobate, cu respectarea termenilor stabiliți și a solicitat agenților economici desemnați să asigure calitatea lucrărilor. Totodată, managerii instituțiilor de învățământ au fost îndemnați să monitorizeze fiecare etapă de implementare a proiectului, astfel încât elevii și profesorii să beneficieze de condiții confortabile pentru studii.

Anterior grupul de monitorizare din cadrul municipalității a inspectat lucrările de  eficiență energetică a sediilor liceelor „Vasile Vasilache” și „Principesa Natalia Dadiani”.

Menționăm că proiectul „Eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor instituțiilor publice din municipiul Chișinău” prevede măsuri de profil pentru 14  instituții de învățământ secundar, 5 grădinițe și 3 spitale din capitală.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mil. împrumut), BEI (10 mil. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare - UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mil. grant).