Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ședință de lucru privind îmbunătățirea procesului de alimentație a copiilor în instituțiile preșcolare din capitală

   1226

Primăria municipiului Chișinău informează că reprezentanții subdiviziunilor de profil din domeniul educației, ANSA, CSP și agenții economici care livrează produse alimentare în grădinițe au fost convocați într-o ședință de lucru, prezidată de viceprimarii capitalei Angela Cutasevici, Olga Ursu și Fadei Nagacevschi, unde s-a discutat despre măsurile privind îmbunătățirea procesului de alimentație a copiilor instituționalizați.

În cadrul ședinței au fost abordate subiecte privind prestarea serviciilor de livrare a produselor alimentare în instituțiile de educație timpurie din capitală. Acestea se referă în special la devierea termenelor de livrare a produselor alimentare, cantităților insuficiente, precum și necorespunderea produselor alimentare livrate cu specificația tehnică din contract etc.

În context, operatorii economici au invocat motive obiective de nerespectare a condițiilor contractuale și anume: deficitul produsului de carne de bovină, micșorarea volumului de produse pe piață, majorarea prețului de achiziție, livrarea produsului în ambalaj necorespunzător de către producător, nerespectarea graficului de livrare ale unor categorii de produse alimentare.

Reieșind din cele expuse, reprezentanții municipalității au menționat că aceste abateri privind respectarea contractelor asumate au dus la nerespectarea Meniului unic în instituțiile de educație timpurie din Chișinău. De asemenea, s-a atestat creșterea semnificativă a prețurilor pentru anumite categorii de produse utilizate în alimentația copiilor.

Astfel, au fost înaintate demersuri repetate către Autoritățile Publice Centrale de profil, cu solicitarea de a suplini fondurile pentru alimentaţia copiilor din instituțiile de educație timpurie, în contextul în care prețul actual de achiziție a produselor alimentare a crescut, respectiv se impune și majorarea normei financiare.

Totodată, pe lângă problemele enunțate se constată și necesitatea de îmbunătățire a Meniului pentru copii, prin introducerea sau excluderea unor produse alimentare.

APL Chișinău de comun cu operatorii economici va identifica soluții pentru a depăși situațiile de criză.