Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reluarea procesului educațional în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău și recuperarea orelor după vacanța prelungită a elevilor

   1447

Primăria Municipiului Chișinău informează că de luni, în toate instituțiile de învățământ general din capitală și din suburbii a fost reluat procesul educațional după vacanța prelungită de toamnă. Totodată, majoritatea unităților școlare vor recupera orele pentru zilele suplimentare de vacanță până la finele semestrului I al anului de studii 2021-2022. Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative săptămânale.  

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a informat că 147 de instituții (din totalul de 150), reușesc recuperarea orelor la disciplinele școlare pentru zilele suplimentare de vacanță până la finele semestrului I a anului de studii 2021-2022, adică până la 24.12.2021. Asta deși Ordinul Ministerului Educației nr. 1498 prevede recuperarea orelor până la sfârșitul anului de studii.

De asemenea, e de menționat că 43 de școli din cele 147 enunțate, recuperează orele parțial în zilele de sâmbătă, iar 3 instituții au solicitat mai mult timp pentru procesul respectiv.

Responsabili de organizarea activităților de recuperare a orelor sunt managerii școlari, care urmează să aprobe orare speciale, coordonate cu DGETS și consultate cu cadrele didactice, părinții și elevii.

Cât privește livrarea agentului termic, odată cu revenirea copiilor din vacanță, Andrei Pavaloi a informat că grădinițele sunt toate conectate la sursa centralizată, iar la ziua de vineri erau conectate 83 de blocuri din totalul de 107 ale școlilor din capitală. Potrivit responsabilului DGETS, o parte din instituții au solicitat conectarea luni dimineață, astfel că la ora 08:20, 85% din instituții erau conectate la rețeaua termică centralizată , iar alte 12 blocuri urmau să primească încălzire până la ora 11:00-12:00.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a solicitat șefului DGETS să informeze, până la finele săptămâni curente, despre nivelul de conectare a instituțiilor de învățământ din capitală la agentul termic livrat centralizat, cu verificările de rigoare în teren, pentru a evita plângerile de la părinți referitor la confortul copiilor la ore, după revenirea din vacanță.