• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Primăria municipiului Chișinău a stabilit portaluri fake news, care vin să denigreze activitatea autorităților municipale și a Primarului General

  Primăria municipiului Chișinău a stabilit portaluri fake news, care vin să denigreze activitatea autorităților municipale și a Primarului General

   22.09.2021 14:18    878 Accesări    

  În atenția SRL Splendor Media Center SRL
  (publicație periodică www.podul.ro)

   

   CERERE PREALABILĂ

  /cu privire la rectificarea informației care a fost prezentată greşit/

  La data de 20.09.2021 de către sursa media vizată a fost publicat materialul jurnalistic intitulat: „EXCLUSIV: Primarul românofob Ivan Ceban intră în jocul cuplului FSB Natașa-Platon. Anunță că va fi ARESTAT curând și insistă că ar fi "șantajat" de SIS la ordinul noii puteri de la Chișinău. De fapt, Ceban vrea să FURE bani publici din România" (https://podul.ro/articol/15465/exclusiv-primarul-romanofob-ivan-ceban-intr-in-jocul-cuplului-fsb-nataa-platon-anun-c-va-fi-arestat-curand-i-insist-c-ar-fi-antajat-de-sis-la-ordinul-noii-puteri-de-la-chiinu-de-fapt-ceban-vrea-s-fure-bani-publici-din-romania:).

  Astfel, analizând minuțios informația respectivă s-a constatat că aceasta a fost prezentată eronat, fiind caracterizată prin lipsă de transparență, limitând cititorii la dreptul de a cunoaște informația corectă și echidistantă.

  În acest sens, e de menționat că redacția a făcut trimitere la declarațiile Primarului General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, expuse în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, menționând că Ion Ceban: „a acuzat SIS, exact ca Natalia Morari, că l-ar "șantaja" și îi pregătesc operațiuni de compromitere a sa. La fel ca Natașa, Ceban nu a oferit nume, probe, situații clare, ci doar a rostogolit acuzații fără acoperire, indicând noua putere de la Chișinău, pe Maia Sandu și guvernarea PAS, care, insistă politrucul consiliat de FSB, s-ar afla în spatele acestor "acțiuni".

  E de menționat că, discursul Primarului General, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative nu a vizat nici într-un fel Serviciul de Informații și Securitate, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu sau guvernarea PAS precum și careva acuzații în adresa acestora.

  Art. 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului garantează o libertate de exprimare nelimitată chiar şi în ceea ce priveşte relatările presei cu privire la subiectele de interes public sporit. Exercitarea acestei libertăţi presupune obligaţii şi responsabilităţi, care, conform par. 2 al art. 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului se aplică presei.

  În acest context, solicit ca în termen de cel mult 24 de ore de la recepționarea prezentei cereri, să fie reflectată informația în articolul jurnalistic menționat supra corespunzător declarațiilor făcute de Primarul General, Ion Ceban, cu excluderea informației false din articolul jurnalistic publicat sau după caz prin excluderea întregului articol publicat.

  Reieșind din faptul că portalul www.podul.ro nu conține careva date de contact (e-mail, adresa, telefon), prezenta cerere prealabilă urmează a fi publicată pe pagina web oficială a Primăriei municipiului Chișinău. Mai mult, în procesul de identificare a companiei SPLENDOR MEDIA CENTER SRL, care administrează portalul www.podul.ro, s-a stabilit că aceasta este înregistrată în România pe data de 27.11.2018, desfășoară activități de comerț cu ridicata și cu amănuntul precum și repararea autovehiculelor și motocicletelor, cu 0 (zero) angajați pe parcursul anului 2020 https://lege5.ro/Firma/splendor-media-center-srl-40223281 fapt care pune la îndoială profesionalismul, transparența, corectitudinea redacției menționate.

   

  PRIMAR GENERAL
  Ion CEBAN