Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Autoritățile municipale depun eforturi pentru ca mai mulți elevi din Chișinău să studieze cu prezență în clase

   2209

Primăria municipiului Chișinău informează că autoritățile municipale depun eforturi susținute în vederea asigurării studiului cu prezența în clasă a unui număr cât mai mare de  elevi din școlile din capitală. În context, Direcția generală educație, tineret și sport a făcut un demers către Ministerul Educației, pentru a permite desfășurarea procesului de învățământ cu prezență fizică, prin asigurarea distanței dintre elevi de până la un metru, cu condiția să fie respectate alte măsuri antiepidemice.

În prezent, 108 instituții educaționale din municipiu își desfășoară activitatea cu prezența fizică a elevilor sută la sută (conform informațiilor la data de 17 septembrie, a.c.), în condițiile când la 1 septembrie, a.c., doar 68 de instituții puteau asigura asemenea regim de studii. Restul școlilor studiază conform modelelor 3-7. Informații în acest sens au fost prezentate luni, la ședința operativă săptămânală, de șeful-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

Potrivit responsabilului, imposibilitatea asigurării prezenței copiilor cu prezență fizică sută la sută în școlile din capitală este condiționată de numărul mare de elevi în clasă și respectiv, de imposibilitatea asigurării respectării distanței de un metru între elevi.

Cele 21 de instituții de învățământ care studiază conform modelelor 3-7 au fost vizitate săptămâna trecută de responsabili municipali din educație. Astfel, în scopul creșterii numărului de elevi care studiază în clase au fost reprofilate alte spații din instituții: sălile de festivități, bibliotecile sau sălile pentru activități extrașcolare. De asemenea a fost achiziționat mobilier nou, inclusiv bănci pentru câte un elev, pentru a da posibilitate la mai mulți copii să studieze cu prezență în clase.

Din cele 23 de instituții care studiază după modelele 3, 4 sau 7, situația este următoarea: 3897 de elevi din 436 de clase învață la distanță. Totodată, e de menționat că numărul de elevi din clasele primare care studiază la distanță a scăzut de la 950 la 593 de elevi; în clasele gimnaziale: de la 3218 la 2797 și cele liceale: de la 656 la 507 elevi.