Situația epidemiologică prin COVID-19 și măsurile întreprinse în vederea prevenirii infecției în rândul populației în municipiul Chișinău

   1556

Primăria municipiului Chișinău informează că în contextul situației pandemice de COVID-19 înregistrate la nivelul municipiul Chișinău, începând cu ziua de sâmbătă, 18 septembrie, a.c., au fost activate 300 de paturi, inclusiv 16 paturi la terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, pentru internarea bolnavilor cu forme medii și grave.

Informația a fost prezentată de Primarul General, Ion Ceban, în cadrul ședinței de luni a serviciilor operative, care a ținut să precizeze că instituția medicală este inclusă în circuitul spitalelor strategice în lupta cu noul tip de coronavirus. 

Edilul a dat asigurări că autoritățile locale fac tot posibilul pentru a face față situației pandemice prin COVID chiar dacă în prezent se atestă situaţie complicată în municipiu Chișinău, iar numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus creşte de la o zi la alta. Anterior au fost activate alte două instituții medicale municipale pentru tratarea pacienților bolnavi - Centrul COVID de la CIE „MOLDEXPO" şi Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie.

Totodată, Ion Ceban a menționat că managerii spitalelor din municipiu unde sunt internaţi bolnavii cu coronavirus au raportat că plăţile din partea Companiei Naționale de Asigurare în Medicină pentru tratarea cazurilor de COVID nu sunt efectuate ritmic. Mai mult, există plăţi restante pe cazurile tratate de coronavirus din primăvara acestui an, pe care CNAM încă nu le-a achitat.

„Este o situaţie care poate duce la dificultăţi serioase în activitatea spitalelor şi tratamentul pacienţilor. Știu că asemenea situaţii sunt atestate și în spitalele la nivel naţional. Din acest motiv, în instituții nu avem siguranţa operaţională şi au fost acumulate datorii către furnizorii de consumabile şi medicamente. Astfel, în unele cazuri companiile refuză să mai livreze către spitale produsele medicale conform contractelor”, a precizat edilul - șef.

De asemenea, Primarul General s-a referit și la faptul că în capitală se atestă ă scădere lentă a numărului zilnic de vaccinări și a îndemnat autorităţile competente ca în cadrul evenimentelor să asigure respectarea strictă a regulilor de sănătate publică cu purtarea obligatorie şi corectă a măştii de protecţie şi păstrarea distanţei fizice.

În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, situația pandemică prin COVID-19 se agravează, iar incidența îmbolnăvirilor încadrează capitala în cod roșu de alertă epidemică. Astfel, în municipiul Chișinău la ziua de 19.09.2021 sunt înregistrate 113030 cazuri, recuperați - 109543 pacienți, decese - 1979.