Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Expoziție despre personalitățile istorice Carol Schmidt și A. Bernardazzi în cadrul Zilelor Chișinăului la Buzău

   1996

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi, 17 septembrie, a.c., în contextul festivalului „Zilele Chișinăului la Buzău”, a fost inaugurată expoziția „Un tandem remarcabil: Primarul Carol Schmidt și arhitectul Alexandru Bernardazzi", dedicată aniversării a 175 de ani de la nașterea Primarului Carol Schmidt și 190 de ani de nașterea arhitectului Alexandru Bernardazzi, cu 18 panouri și 150 de fotografii și documente ce reflectă istoria dezvoltării infrastructurii și arhitecturii Chișinăului la acea perioadă.

Evenimentul organizat de Direcția Cultură a Primăriei și Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău se desfășoară în perioada 17-18 septembrie, a.c., la sediul Muzeului Judeţean Buzău. Astfel, locuitorii orașului și județului gazdă au avut  posibilitatea să viziteze expoziția și să afle mai multe informații despre orașul Chișinău și despre personalitățile care au contribuit la dezvoltarea acestuia.

La deschidere a participat Pretorul de Botanica, Diana Guba, Șefa Direcției Cultură, Valentina Volontir, Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, șeful Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache etc.

Directorul Muzeului de Istorie din Chișinău, Valeria Suruceanu, a vorbit despre cele două personalități marcante din Moldova, a prezentat proiectele lui Alexandru Bernardazzi în Basarabia și cele ale lui Carol Schmidt: clădirea Dumei Orășenești, edificiul fostului Gimnaziu de Fete al Principesei Natalia Dadiani.

La rândul său, Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a salutat inițiativa Primăriei municipiului Chișinău privind organizarea unei asemenea activități la Buzău, ținând să remarce că astfel, oamenii au ocazia de a reflecta despre ce înseamnă istoria, tradițiile și cultura din arealul românesc.

În context, oficialul a mai ținut să menționeze că acum la Buzău se petrec lucruri absolut deosebite, cetățenii având ocazia să se delecteze cu muzica artiștilor de la Chișinău, dar și să cunoască cultura basarabeană prin expozițiile sau concertele organizate.

La organizarea evenimentului au fost implicați mai mulți parteneri, precum: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Universitatea de stat din Moldova, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, Asociația Națională a Tinerilor Istorici, Revista ,,Dialogica" și Agenția Națională a Arhivelor.

De menționat că, „Zilele Chișinăului la Buzău” este un proiect inițiat în baza colaborării dintre APL Chișinău și Consiliul Județean Buzău, ca parte a acordului de înfrățire cu municipiul Chișinău și Pretura Sectorului Botanica.