Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipalitatea va introduce temporar moratoriu pentru edificarea construcțiilor în zona istorică a capitalei

   2506

Primăria municipiului Chișinău va introduce moratoriu privind construcțiile în centrul istoric al capitalei, până la elaborarea Planului Urbanistic Zonal Centru (PUZ). Astfel, până la data de 01 aprilie 2022, municipalitatea nu va elibera acte permisive pentru inițierea construcțiilor/reconstrucțiilor în zona centrală a capitalei, pe perioada în care urmează a fi definitivat documentul urbanistic.

Anunțul a fost făcut de Primarul General, Ion Ceban, pe pagina de Facebook, în cadrul unei intervenții de pe un șantier de construcții din zona centrală a capitalei.

Edilul capitalei a menționat că va înainta inițiativa către Consiliul Municipal Chișinău să susțină introducerea moratoriului pentru orice construcție, în perimetrul str. M. Viteazul - str. Albișoara - str. Ismail - str. A. Mateevici, până la elaborarea PUZ Centru la termenul propus (01.04.2022). „Pentru aprobarea acestui document este necesară implicarea Ministerului Culturii pentru a evalua profilele acelor circa 900 de edificii (monumente istorice) din centrul istoric al capitalei", a precizat Ion Ceban.

În același context, Primarul General a comunicat că începând de astăzi vor fi suspendate actele permisive pentru activitățile de construcție și restaurare pe șantierul de la intersecția străzilor S. Lazo și Mit. Dosoftei, până la clarificarea situației vizavi de documentația eliberată în acest sens. Anterior, actuala administrație a Primăriei Chișinău a autorizat la această adresă restaurarea monumentului istoric cu un anumit regim de înălțime.

Totodată, Ion Ceban a făcut apel către autoritățile centrale de profil pentru supravegherea tehnică a construcțiilor să facă front comun cu autoritățile capitalei în reglementarea acestui proces. De asemenea, în perioada următoare APL Chișinău va propune un șir de amendamente la legislația în construcții.

La finele lunii septembrie, curent, Primăria Chișinău va organiza o ședință comună vizavi de situația în construcții cu participarea dezvoltatorilor imobiliari, a reprezentanților autorităților centrale și locale de profil, consilieri municipali, deputați în parlament, precum și experți în domeniu.