Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău a luat act de prevederile hotărârii CNESP nr. 60 din 26.02.2021

   2727

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi s-a întrunit în ședință Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău (CESP), care a luat act de prevederile hotărârii CNESP nr. 60 din 23 august 2021 și a aprobat Hotărârea nr. 42 din 25.08.2021.

Astfel, Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a luat act de raportul Centrului de Sănătate Chișinău asupra situației epidemiologice privind creșterea numărului de noi cazuri cu infecția COVID-19.

În contextul începerii noului an de studii la 1 septembrie 2021, cu prezența fizică, se aplică Instrucțiunea privind măsurile de organizare a activității instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic și superior (publice și private) pentru anul de învățământ 2021-2022, în condiții de siguranță epidemiologică, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

În cadrul aceleiași ședințe, Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a decis adresarea unei scrisori autorităților publice centrale competente (CNESP, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării) pentru ghidarea și clarificarea mecanismului de aplicare în practică a pct. 6 din Hotărârea CNESP nr.60 din 23.08.2021.

Cu referire la prevederile pct. 6 din Hotărârea CNESP nr.60 din 23.08.2021, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că sunt interpretative, astfel există riscul ca o parte din  personalul didactic să plece din sistemul educațional. „Cea mai mare confuzie e cum procedăm cu angajații instituțiilor educaționale, profesorii din școli, personalul auxiliar care nu s-a vaccinat și în continuare nu pot face acest lucru din cauza contraindicațiilor medicilor sau cu cei ce nu doresc să se vaccineze din diverse motive cum ar fi cele confesionale", a menționat edilul capitalei.

În viziunea membrilor CESP Chișinău necesită referințe suplimentare următoarele aspecte:

1. În mun. Chișinău, în rândul cadrelor didactice și personalului auxiliar din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, acoperirea vaccinală în prezent este de peste 73%, procesul de inunizare a cadrelor didactice a început la 01 aprilie în municipiu.

2. Cu referință la recomadările Organizației Mondiale a Sănătății și altor instituții internaționale de competență, pentru consolidarea răspunsului și asigurării imunității colective, este recomandată o rată vaccinală de minimum 70%.

3. Cu regret, în contextul unor aspecte de vacum legislativ în domeniu apare riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe.

4. În mun. Chișinău instituțiile medico-sanitare publice nu prestează servicii de testare la COVID-19 contra cost - asemenea servicii sunt posibile doar la laboratoarele private. Unde, la care instituții medicale, se vor putea testa cadrele didactice (cu riscul de interpretări publice de favorizare a prestatorilor privați).

5. Testarea cu teste rapide de diagnostic AgSars-CoV-2 la COVID-19 demonstrează în practică o marjă extinsă de rezultate fals-pozitive sau fals-negative, acestea în unele cazuri ajungând la erori diagnostice de peste 30%. Care sunt recomandările pentru utilizarea acestor teste, în scopul evitării focarelor de noi infecții în instituțiile de învățământ?

6. Testarea cadrelor didactice o dată la 14 zile, de asemenea este interpretativă și necredibilă din punct de vedere epidemiologic pentru aplicare pentru cadrele didactice. Chiar medicii, membri ai CESP Chișinău, au solicitat raționamentul epidemiologic în acest context.

Conform hotărârii adoptate, autoritățile municipale solicită în continuare suportul Ministerului Afacerilor Interne, pentru controlul regulilor de sănătate publică și de prevenire a răspândirii infecției COVID-19, în stradă și la stațiile de transport public din municipiul Chișinău.

De asemenea, se aprobă Planul actualizat de răspuns și control la infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19) a sistemului de sănătate din municipiul Chișinău. Totodată, până la data de 01 octombrie, a.c., toate punctele de vaccinare din municipiul Chișinău vor activa în regim 7/7 zile, în program deplin, cu asigurarea deplasării la solicitare a echipelor mobile de vaccinare.

În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice, măsurile de sănătate publică vor fi revizuite.

f Hotararea Comisiei Nr. 42... by Primăria Chișinău