Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Conferința de presă susținută de Primarul General privind combaterea ambroziei (VIDEO)

   2118

Primarul General, Ion Ceban, a susținut astăzi o conferință de presă privind măsurile de combatere a ambroziei pe teritoriul capitalei și a îndemnat autoritățile centrale să contribuie la soluționarea acestei probleme care afectează sănătatea multor persoane.

Potrivit edilului, ambrozia nu este doar problema Chișinăului. Zilnic serviciile municipale întreprind măsuri de combatere prin metode tehnice și chimice pentru depistarea și eliminarea focarelor. Doar pe parcursul săptămânii precedente au fost distruse peste 33 hectare de ambrozie.

Ion Ceban a menționat că deși muncitorii depun eforturi pentru combaterea plantei, polenul acesteia se răspândește la zeci de km. Astfel, lanurile de ambrozie din suburbii sau raioanele din vecinătatea municipiului, servesc drept sursă puternică de alergeni pentru toți cetățenii.

Anterior, municipalitatea a discutat subiectul combaterii ambroziei cu primarii din suburbii, precum și cu fosta administrație a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale și Mediului, dar în ambele au fost invocate lipsa surselor financiare pentru aceste lucrări.

În context, Primarul General, a solicitat Guvernului și Parlamentului să ajusteze cadrului legal, astfel încât să fie stabilit organul constatator și modul de sancționare a celor care nu înlătură ambrozia de pe terenurile gestionate. De asemenea, este necesară alocarea resurselor financiare suburbiilor și raioanelor din preajma municipiului Chișinău, în vederea combaterii acestei plante.

Totodată, Ion Ceban a precizat că municipalitatea examinează posibilitatea creării unei noi entități separate, specializată în combaterea ambroziei, care va fi dotată cu utilaje tehnice și produse necesare intervenției pe arii extinse.