Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reabilitarea curților de bloc din capitală

   1643

Primăria municipiului Chișinău informează că în sectoarele Centru și Botanica ale capitalei se desfășoară lucrări de reabilitare a infrastructurii căilor de acces din 14 curți de blocuri. Programul de reparație a curților de bloc 2021 a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Potrivit lui Vitalie Mihalachi, șef interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, lucrările prevăd intervenția pe 35 de adrese în cadrul proiectului „Curți de blocuri confortabile". În prezent sunt la etapa de finalizare licitațiile pentru desemnarea agenților economici care vor executa lucrările în sectoarele Buiucani, Ciocana și Râșcani.

Adresele curților de bloc au fost selectate reieșind din cererile depuse de locuitorii orașului, inclusiv în curțile unde nu sunt planificate intervenții la rețelele subterane. De asemenea, lucrările pe unele adrese au fost determinate prin Legea Bugetului de stat, votată de Parlament.

Astfel, reabilitarea curților de blocuri multietajate prevăd decaparea asfaltului uzat, montarea bordurilor noi, ridicarea la cotă a capacelor căminelor de vizitare, amenajarea accesului în curți și așternerea unui nou strat de asfalt.

De asemenea, au fost identificate resurse financiare din bugetul municipal pentru reparația altor curți de blocuri din Programul de reabilitare a curților de blocuri stabilit în baza propunerilor înaintate de preturile de sector. În anul 2021, lucrările de reparație a curților de bloc vor fi executate de către agenți economici privați, selectați în bază de licitație. Iar acest fapt se datorează volumului mare de lucrări și a decalajului calendarului de intervenție a operatorului municipal Î.M. Regia „Exdrupo”, pentru plombarea drumurilor, ca urmare a legislației imperfecte în domeniu și a inacțiunii instituțiilor guvernamentale de profil. 

În context, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că reparațiile curente în curțile de bloc sunt necesare, în condițiile când pe anumite adrese nu s-a intervenit de mai mulți ani. „Solicit responsabililor municipali să monitorizeze calitatea lucrărilor, iar  agenții economici să poarte responsabilitate pentru executarea lucrărilor și a calității asfaltului utilizat", a menționat edilul capitalei.