Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Inaugurarea sculpturii urbane Veronica Micle, în scuarul Mihai Eminescu, în preajma monumentului Poetului (VIDEO)

   3398

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi, în scuarul Mihai Eminescu, a fost inaugurată sculptura urbană Veronica Micle. Proiectul a fost realizat la inițiativa Primarului General, prin intermediul Preturii sectorului Centru și cu implicarea sculptorului Veaceslav Jiglițchi.

La eveniment a participat Primarul General, Ion Ceban, viceprimarul Ilie Ceban, Pretorul sectorului Centru, Pavel Rusu, autorul sculpturii, jurnaliști și tineri cititori.

Edilul capitalei a menționat că inițiativa instalării noii sculpturi urbane reprezintă un omagiu adus lui Mihai Eminescu, dar și completarea scuarului cu elemente noi, în beneficiul chișinăuienilor și a oaspeților capitalei. Iar muza poetului, Veronica Micle, vine în preajmă, după 3 luni de zile de muncă a artistului în atelier. „Să-i lăsăm să socializeze între ei, Veronica și marele Eminescu, pe bancă, sub tei, așa cum se întâmpla demult și când erau în viață", a declarat Ion Ceban.

În context, Pretorul sectorului Centru, Pavel Rusu, a menționat că sursele pentru realizarea proiectului, au fost identificate cu ajutorul agenților economici, dar și a persoanelor fizice, care au dorit să contribuie la întregirea aspectului scuarului. Potrivit pretorului, tot în sectorul Centru, în alt scuar, se prevede amenajarea unei noi sculpturi din bronz dedicate celebrei balade Miorița.

La rândul său, Veaceslav Jiglițchi, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, autorul lucrării, a mulțumit autorităților locale, pentru că i-a fost acordată încrederea de a realiza sculptura Veronica Micle. „De acum încolo, Eminescu nu va fi atât de singuratic aici, iar Veronica Micle va rămâne mereu cu același chip, mult îndrăgit de Poet", a mai spus sculptorul.

Autoritățile publice locale realizează proiecte de amenajare a parcurilor și scuarurilor, cu diverse elemente și în celelalte sectoare ale capitalei, în beneficiul locuitorilor, care merită să se simtă confortabil aici, acasă.