Pagina oficială a Municipiului Chișinău

APL Chișinău își onorează cu succes angajamentele asumate față de comuna Țânțăreni, unde este amplasat poligonul municipal de deșeuri solide

   1940

Primăria municipiului Chișinău informează că timp de 1,5 ani, APL Chișinău  a realizat proiecte în localitatea Țânțăreni care au fost promise din anul 2010, în schimbul acceptării stocării deșeurilor solide din Chișinău la poligonul municipal specializat.

Primarul General, Ion Ceban, a avut joi o ședință cu aleșii locali de la Țânțăreni, unde s-a discutat despre onorarea de către Chișinău a angajamentelor stipulate în Acordul adițional la Contractul de Societate Civilă.

Edilul capitalei a ținut să menționeze că anumite proiecte asumate sunt deja finalizate, deși suntem la jumătatea anului, iar altele sunt pe ultima sută de metri.

1. Transferarea la contul juridic al Primăriei comunii Țânțăreni a sumei 10 mil lei.

2. Executarea lucrărilor de consolidare a barajului (digului).

La poziția respectivă sunt realizate măsuri ample. A fost depus dosarul către Fondul Ecologic Național, privind finanțarea pentru efectuarea lucrărilor de consolidare a digului, pe anii 2021-2022. Urmează licitația publică pe lucrările de proiect.

3. Continuă întreținerea stației de tratare a levigatului.

4. Fortificarea digului și a perimetrului poligonului cu plantarea arborilor - realizat, iar copaci vor fi plantați și în continuare.

5. Efectuarea și prezentarea periodică a probelor apei tehnice de la stația de tratare a levigatului. Probele apei tehnice sunt efectuate trimestrial, conform contractului.

6. Proiectarea scurgerii apei tehnice și reabilitarea bazinului acvatic de la stația de tratare a levigatului, cu inițierea lucrărilor de redirecționare a apei. A fost înaintată documentația necesară pentru obținerea avizelor permisive de la Agenția de Mediu și Agenția Națională pentru Sănătate Publică. A fost perfectat certificatul de urbanism pentru efectuarea lucrărilor de proiectare respective. A fost identificat proiectantul.

7. Identificarea unui nou teren de depozitare a deșeurilor. La acest punct se lucrează, inclusiv cu implicarea autorităților centrale.

8. Continuarea lucrărilor de reparație a străzilor din localitate: str. Moara Peco, Ion Creangă integral și strada principală din s. Crețoaia și pavarea străzii V. Alecsandri (de la nr. 2 până la nr.14);

9. Montarea sistemului de irigare și a gardului la stadionul sătesc. În prezent lucrările sunt în desfășurare.

10. Evacuarea deșeurilor din satul Țânțăreni pe fiecare sector, de 2 ori pe lună. Activitatea respectivă este efectuată din acest an.

11. Strămutarea conductei de gaz de înaltă presiune (Satul Nou). Au fost perfectate documentele necesare. În curând va începe lucrul pe teren.

12. Finalizarea stației de pompare/epurare din satul Țânțăreni. Lucrările sunt în desfășurare.

13. Întreținerea stației de tratare a apei, achitarea costului unui metru cub de apă potabilă și efectuarea analizei apelor fântânilor arteziene cu coordonarea de către instituțiile abilitate.

14. Amenajarea unui teren de fitness cu 8 elemente de sport stradal și unui complex workout. Se lucrează.

 15. Terenul de fitness și workout de la școală e finalizat 100%.

În urma evaluării etapelor de realizare a obiectivelor propuse, s-a constatat că toate părțile își îndeplinesc conștiincios obligațiunile; proiectele sunt în plină desfășurare, iar lucrările urmează a fi duse la bun sfârșit înainte de termenul prevăzut inițial.