Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Evoluția situației pandemice COVID-19 și imunizarea cetățenilor din municipiul Chișinău

   1878

Primăria Chișinău informează că de câteva săptămâni, în capitală se atestă o scădere a morbidității prin infecția COVID-19. Cu toate acestea, specialiștii în sănătate publică declară că impactul sărbătorilor din luna mai asupra situației pandemice prin infecția COVID-19 va putea fi estimat peste 12-14 zile.

În prezent în municipiul Chișinău sunt înregistrate 105954 cazuri confirmate (la ziua de 10.05.2021), inclusiv 102650 persoane recuperate și 1851 de decese.  Informații în acest sens au fost prezentate marți, în cadrul ședinței operative săptămânale de către Tatiana Bucearschi, șef al Direcției generale asistență socială și sănătate.

La ziua 10.05.2021, în spitalele municipale erau internați 278 pacienți confirmați COVID-19, dintre care 28 persoane în stare foarte gravă, iar 131 pacienți în stare gravă. În continuare, spitalele municipale sunt pregătite și asigurate cu echipamente/mijloace de protecție și medicamente antivirale pentru tratamentul pacienților cu coronavirus.

Specialiștii în sănătate publică consideră oportună relaxarea treptată și cu atenție sporită a restricțiilor, cu menținerea stării de urgență în sănătate publică, cel puțin până la stabilizarea procesului epidemiologic. Concomitent, în opinia specialiștilor, rămâne importantă imunizarea populației.

Cât privește situația privind imunizarea cetățenilor din municipiu, e de menționat că, până în prezent, 45388 persoane au beneficiat de prima doză de vaccin și 3828 de cetățeni au primit și a doua doză.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a încurajat populația municipiului să se adreseze medicului de familie, conform locului de trai, în vederea programării pentru imunizarea antiCOVID-19, iar cazurile problematice să fie anunțate municipalității. „Este adevărat că pe termen mediu solicitările de vaccinare sunt mai mari decât stocurile disponibile de seruri, dar autoritățile centrale depun eforturi pentru a suplini rezervele din diferite surse. Important acum e să oferim acces la vaccin tuturor, fără birocratizarea procesului. Voi dispune ca centrele și punctele de vaccinare să activeze inclusiv sâmbăta și duminica, iar populația să fie informată pe toate platformele de comunicare existente", a subliniat edilul. 

Conform prevederilor Hotărârii CESP a municipiului Chișinău nr. 37 din 08 mai 2021, Conducătorii IMSP de Asistență Medicală Primară vor asigura mobilizarea deplină și imediată pentru imunizarea anti-COVID-19 la adresarea liberă a populației din municipiul Chișinău.

Totodată, s-a decis determinarea spațiilor suplimentare de imunizare (centre de vaccinare) cu asigurarea infrastructurii medicale și a personalului medical necesar.

La Centrul Municipal Chișinău de Vaccinare se va efectua imunizarea grupurilor profesionale organizate în baza programărilor prealabile.