Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Evoluția situației pandemice COVID-19 și imunizarea cetățenilor din municipiul Chișinău

   1950

Primăria Chișinău informează că în ultimele săptămâni în capitală se atestă o scădere a morbidității prin infecția COVID-19, în prezent fiind înregistrate 105679 de cazuri per municipiu. Informații în acest sens au fost prezentate marți, în cadrul ședinței operative săptămânale de către Tatiana Bucearschi, șef al Direcției generale asistență socială și sănătate.

Potrivit sursei citate, în spitalele municipale sunt internați 359 pacienți confirmați COVID-19 (conform datelor din 03.05.2021), dintre care 37 în stare foarte gravă, iar 178 pacienți în stare gravă.

Spitalele municipale sunt pregătite și asigurate în continuare cu echipamente și mijloace de protecție, medicamente antivirale pentru tratamentul pacienților cu coronavirus.

Cât privește situația privind imunizarea cetățenilor din municipiu, e de menționat că, până în prezent 33517 persoane au beneficiat de prima doză de vaccin și 3269 persoane au primit și a doua doză.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a făcut un apel către cetățenii municipiului, de a se vaccina cât mai curând, iar instituțiile de profil să desfășoare acest proces la nivelul cuvenit. „Sper ca interesul scăzut al cetățenilor față de imunizarea anticovid să se rezolve după sărbători. Vaccinarea este prioritară pentru a depăși pericolele de infectare și de a dezvolta forme grave ale bolii pe viitor", a subliniat edilul.  

Având în vedere incidența sporită de infectare cu COVID-19 în municipiul Chișinău, autoritățile capitalei solicită inițierea imunizării cu vaccinul anti COVID-19 la cerere, cu activarea sistemului de programare prealabilă. Totodată, se solicită mobilizare deplină pentru imunizarea populației din teritoriul administrat, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor.

La Centrul Municipal de Vaccinare, care are o capacitate de 1200 persoane pe zi, continuă vaccinarea grupurilor profesionale organizate.

E de menționat că, în conformitate cu Hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, nr. 35 din 30 aprilie 2021, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 cazuri la 100 mii populație, pe teritoriul municipiului Chișinău este stabilit „COD ROȘU” cu menținerea stării de urgență în sănătatea publică.