Demontarea dispozitivului publicitar, la un centru comercial din sectorul Râșcani, din cauza lipsei de autorizație de la Primărie

   2944

Primăria municipiului Chișinău informează că dispozitivul publicitar (carcasa metalică) a centrului comercial SOIUZ, din sectorul Râșcani a fost demontată luni seara de către pretura de sector, după ce agentul economic nu s-a conformat prescripției în acest sens emise de autorități.

Primarul general, Ion Ceban, a precizat astăzi într-un mesaj live că agentul economic a tergiversat executarea solicitării autorităților locale, sub pretextul că inscripția este în limba rusă, cu litere chirilice. Însă, măsura impusă se datorează faptului că instalația a fost amplasată ilegal.

„Fărădelegile, abuzurile, escrocheriile și alte acțiuni ilegale nu pot avea naționalitate sau apartenență lingvistică. De aceea, cei care comit ilegalități, nu trebuie să se îndreptățească, recurgând la subiecte sensibile, în special la cele de ordin lingvistic", a subliniat edilul.  

Acțiunile municipalității se înscriu în normele legale, care vizează nemijlocit construcția de pe clădire.  În sensul prevederilor legii 163/2010, privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, alin. (2) dispozitivul cu pricina se încadrează în noțiunea de construcții cu caracter provizoriu, construcţii autorizate care, conform documentaţiei de urbanism şi de amenajare a teritoriului, au o durată de existenţă limitată, stabilită de către emitent.

Din categoria construcţiilor cu caracter provizoriu fac parte: chioşcuri, gherete, pavilioane, cabine, corpuri şi panouri de afişaj, copertine, pergole sau alte obiecte similare. Totodată, potrivit art.1 alin.(2) al aceleiași legi, sânt obligatorii pentru autorizarea executarea construcţiilor de orice gen, categorie, destinaţie şi tip de proprietate.