Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reluarea activității instituțiilor de învățământ cu prezența în clase pentru elevii din clasele primare și cele absolvente

   2249

Primăria municipiului Chișinău informează că de astăzi, 19 aprilie 2021, elevii din clasele I-V și cele absolvente: clasele a IX-a și a XII-ea, au revenit la studii cu prezență fizică în bănci. De asemenea, și-au reluat activitatea în clase elevii de la școlile de muzică, din clasele individuale, conform Deciziei nr. 2 din 15 aprilie 2021 a Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău. Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Primarul General, Ion Ceban, a solicitat responsabililor de la direcțiile Educație și respectiv, Cultură, să verifice periodic respectarea în instituțiile menționate a măsurilor antiepidemice, pentru a evita revenirea la studiile de la distanță.

Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției generale educație, tineret și sport a menționat că au fost deja imunizați peste 4400 de angajați din instituții, inclusiv cca 3000 de cadre didactice, astfel că în școlile din capitală riscurile de infectare cu COVID-19 sunt reduse. Potrivit responsabilului, toate colectivele de elevi care revin în sălile de clasă sunt pregătite pentru acest proces, deoarece atât elevii, cât și cadrele didactice și-au exprimat dorința de a desfășura orele în mod obișnuit.

Cât privește școlile cu profil sportiv din subordinea municipalității, acestea își continuă activitatea cu studiu la distanță, cu excepția loturilor de sportivi care urmează să desfășoare antrenamente, pentru competițiile naționale și internaționale.

În școlile cu profil de arte (de muzică) din capitală, procesul a început prin prezența copiilor la orele individuale, iar spre finele săptămânii vor reveni copiii și la lecțiile de teorie, pentru a respecta normele de deplasare a elevilor în instituții, a informat Valentina Volontir, șefa Direcției cultură.

De luni au început activitatea cu prezență în clase următoarele instituții cu profil de arte: „Eugen Doga", „Maria Bieșu", Alexei Stârcea", „Valerii Poleakov" și școala de arte pentru copii „Alexei Șciusev". Potrivit șefei Direcției cultură, sunt pregătite pentru revenirea în clase și școlile de muzică din suburbii, însă decizia finală va fi luată de consiliile locale din localități.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a solicitat subdiviziunilor de resort să monitorizeze strict respectarea normelor de protecție antiCOVID, inclusiv prin organizarea de controale inopinate la instituțiile de învățământ.

Cu referire la decizia privind revenirea copiilor din capitală la studii în clase, edilul a ținut să remarce că acum situația este un pic mai liniștită față de acum o lună sau acum două săptămâni. „Am procedat corect pentru că în această perioadă am exclus cât se poate de mult riscurile de infectare, până a avea acces la vaccinuri", a precizat Ion Ceban.