Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Peste 600 de cadre didactice au fost imunizate la Centrul municipal de vaccinare antiCOVID-19, deschis pe 1 aprilie, a. c.

   2824

Primăria municipiului Chișinău informează că 622 de cadre didactice, care activează în școlile și grădinițele din capitală, au fost imunizate pe parcursul săptămânii trecute la Centrul municipal de vaccinare, deschis pe 1 aprilie, a.c.

Listele persoanelor care urmează a fi imunizate au fost perfectate de Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău. Centrul municipal de vaccinare are o capacitate de imunizare de până la 1200 persoane pe zi. Instituția activează cu program zilnic, între orele 08:00 - 18:00 (în zilele de odihnă, între orele: 08:00 - 15:00).

În prezent, la Centru s-a decis imunizarea prioritară a cadrelor didactice din instituțiile școlare și preșcolare din municipiu, cu vârsta de peste 60 de ani, precum și a celor de până la această vârstă, dar care suferă de comorbidități cu risc sporit.

Primarul general, Ion Ceban, a declarat luni, în cadrul ședinței operative săptămânale, că această soluție concretă, aplicată în regim prioritar, va facilita atât siguranța profesorilor, cât și a elevilor. „Totodată, va permite reîntoarcerea fizică la școală, în condiții optime de siguranță, după vaccinare", a precizat edilul.

Deoarece în prezent necesitatea și cererea la vaccin anti-COVID-19 depășește disponibilitatea acestuia la nivel global, din cauza cererii mari, se va acorda prioritate grupurilor care sunt vulnerabile sau prezintă un risc mare de expunere la infecția COVID-19. Administrația publică locală a municipiului Chișinău nu are competența și atribuțiile pentru procurarea vaccinurilor.

Pe lângă imunizarea cadrelor didactice în Centrul municipal de vaccinare anti-COVID-19, procesul de vaccinare continuă, în paralel, în toate Asociațiile Medicale Teritoriale și în Centrele medicilor de familie din capitală.

Persoanele cu vârsta mai mare de 60 ani, cu comorbidități, incluse în grupul cu risc sporit, trebuie să contacteze medicul de familie la locul de trai, pentru a se programa pentru imunizare, în corespundere cu stocurile de vaccinuri distribuite municipiului.  

În cadrul Asociațiilor Medicale Teritoriale și în Centrele medicilor de familie din municipiu sunt operaționale 19 puncte de imunizare anti-COVID-19. La necesitate, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor, în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară din municipiul Chișinău vor putea fi activate suplimentar încă cca 20 puncte de imunizare.

Pentru informații privind asistența medicală COVID-19 din municipiul Chișinău, în cadrul Direcției generală asistenţă socială şi sănătate a fost deschisă linia verde: 0800-00080.