Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Desfășurarea sondajului privind proiectele investiționale în suburbiile capitalei, la 2 săptămâni de la lansare

   1752

Primăria municipiului Chișinău informează că 22300 de persoane din orașele, comunele și satele din componența municipiului Chișinău au participat la sondajul lansat de municipalitate pe pagina web „suburbii.chisinau.md". Cetățenii au decis ce proiecte investiționale vor fi realizate în localitățile lor, cu susținere financiară din partea APL Chișinău.  

Primarul general, Ion Ceban, a făcut o retrospectivă a rezultatelor sondajului menționat, în cadrul ședinței operative săptămânale.

Potrivit edilului, suburbiile se confruntă cu mai multe probleme decât cele evidențiate de primăriile lor și chiar cele enunțate la nivelul municipalității. Astfel, că sondajul de pe pagina web dedicată localităților suburbane, va fi util inclusiv pentru APL-urile din aria metropolitană, pentru edilii celor 18 primării și cele 35 de orașe, comune și sate din jurul Chișinăului.

Cele mai multe voturi din sondaj, cca 37%, au fost direcționate pentru soluționarea problemei privind asigurarea cu transport spre și de la Chișinău, însă există localități unde acest indice este și mai mare, de cca 60%.

20% din participanții au enunțat drept necesități pentru localitățile lor reabilitarea căilor de acces, care se află într-o stare degradantă și tot atâția cetățeni au menționat despre necesitatea desfășurării proiectelor investiționale privind construcția rețelelor de apeduct  și canalizare.  Alți peste 14% din respondenți se pronunță pentru reparația școlilor și a grădinițelor.

În context, Primarul General a precizat că municipalitatea a avut acest obiectiv pentru anul 2020, la nivelul I de intervenție, cu cea mai mare prioritate. „Aceasta se referă la grădinițele și școlile din Băcioi,  pregătirea terenului pentru grădinița din orașul Sângera, (la care am alocat 7,5 milioane lei, însă aici a fost necesară reconfigurarea lucrărilor realizate anterior), grădinița din Colonița, dar și din alte localități. Sperăm că în continuare vom putea susține aceste demersuri".

În context, Ion Ceban, a îndemnat primarii de suburbii, care au suficiente mijloace disponibile în conturi pentru anul 2021, chiar și peste 100 de milioane, inclusiv solduri din anul trecut, să fie orientate în exclusivitate pentru necesitățile oamenilor.

Edilul a ținut să mulțumească locutorilor din suburbii pentru implicare și participare la sondajul lansat de municipalitate. „Doar astfel putem cunoaște ce își doresc nemijlocit oamenii", a spus Ion Ceban.

Amintim că pagina web „suburbii.chisinau.md", destinată localităților suburbane din componența municipiului, a fost lansată pe 20 februarie, a.c., pentru colectarea părerilor cetățenilor referitor la investițiile ce urmează să fie făcute în localitățile lor.