Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău a luat act de prevederile hotărâri CNSP nr. 47 din 26.02.2021

   2254

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi s-a întrunit în ședință Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău, care a luat act de prevederile hotărârii CNESP nr. 47 din 26 februarie 2021 și a aprobat Hotărârea nr. 32 din 27.02.2021.

Astfel, s-a dispus organizarea desfășurării la distanță a procesului educațional, în cadrul instituțiilor de învățământ, primar, gimnazial și preuniversitar de pe teritoriul municipiului Chișinău, în perioada 1-15 martie 2021, inclusiv. Totodată, activitatea în cadrul grădinițelor se desfășoară conform Regulamentului sanitar pentru instituțiile de educație timpurie, aprobat prin HG nr. 1211 din 04.11.2016, cu respectarea strictă a normelor epidemiologice.

Cât privește transportul public din municipiul Chișinău, acesta va funcționa în continuare la capacitate maximă, în zilele de lucru, cu respectarea obligatorie a prescripțiilor de sănătate publică. În zilele de sâmbătă și duminică, transportul va activa conform programului stabilit pentru zilele de odihnă, cu monitorizarea strictă a regimului epidemiologic.

Se reiterează pentru autoritățile publice locale, persoanele juridice de drept public și privat, persoanele fizice pe teritoriul municipiului Chișinău, măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19, obligatorii pe întreg teritoriul municipiului, valabile pe perioada stării de urgență în sănătate publică, declarată până la 15 aprilie 2021, conform Anexei la Hotărârea nr. 28 CESP Chișinău din 28.11.2020, cu modificările ulterioare.

În mod special, se reiterează necesitatea portului obligatoriu al măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în stradă și în transportul public. Masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul. Purtarea măștilor de protecție este o măsură esențială obligatorie în perioada pandemică COVID-19, un element esențial de responsabilitate și solidaritate comunitară.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărârea nr. 32 din 27.02.2021 constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Cu referire la funcționalitatea transportului public municipal, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că în acest weekend troleibuzele și autobuzele vor circula și că va fi la fel și săptămâna viitoare. Totodată, în zilele de lucru, transportul va fi utilizat la capacitate maximă.

Edilul a mai precizat că diminuarea sau restricționarea transportului ar favoriza aglomerații în stațiile de așteptare și respectiv, în troleibuze și autobuze, ceea ce nu este recomandat de către autoritatea de sănătate publică. „Dar este posibil să găsim soluții pe partea de dotare a sistemului de transport public cu unități noi. În timpul apropiat vom lansa pe rute 20 de troleibuze. De asemenea, așteptăm și desfășurarea licitației lansate recent, privind achiziționarea a 100 de autobuze", a precizat Primarul.