Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Concurs deschis privind reamenajarea Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt" și Scuarul Catedralei

   2048

Primăria municipiului Chișinău, împreună cu Casa Editorială DAS, a lansat astăzi un concurs deschis de creație arhitecturală, privind reamenajarea a două spații verzi din centrul urbei: Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt" şi Scuarul Catedralei. Primarul General, Ion Ceban, a participat la evenimentul de lansare, alături de viceprimarul Victor Chironda, arhitectul-șef al orașului, Svetlana Dogotaru, experți și specialiști în domeniul arhitecturii, urbanismului, designului etc.

Inițiativa are drept scop selectarea celor mai bune concepte, în vederea amenajării teritoriului Grădinii Publice ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt" și a Scuarului Catedralei, atât pentru conservarea în condiții optime a zonelor, care constituie un biotop unic în mediul urban din municipiul Chișinău, cât și pentru reactivarea pe plan social și funcțional a acestora, prin atractivitatea peisajelor create.

Primarul General a ținut să menționeze că aceste inițiative lansate pentru Grădina Publică „Ștefan cel Mare" și Scuarul Catedralei, au fost gândite multă vreme, iar la etapa curentă este necesar ca toate părțile implicate să ajungă la un compromis. „Începeți procesul. Consultați specialiști de diferite profiluri. Criticați-ne, pentru că așa vom devenim mai buni. Pentru noi este important să ajungem la un compromis. Este o muncă enormă, dar sunt sigur că vom reuși", a spus Ion Ceban.

De cealaltă parte, experții în domeniu au remarcat despre necesitatea aprecierii asupra a ce dorește municipalitatea să obțină în final: restaurare, reabilitare, revitalizare, reamenajare sau reconstrucție cu reabilitare, iar pentru cele 2 obiective enunțate, abordarea trebuie să fie diferită. De asemenea, potrivit specialiștilor, trebuie stabilită o limită bugetară pentru proiecte și că ceea ce există deja, trebuie păstrat, pentru că aceasta înseamnă plus valoare.

Concursul este public și se va desfăşura în două etape. Aici pot participa persoane din Republica Moldova, atât specialiști în domeniu, cât și tineri entuziaști.

Cele două spaţii verzi vor fi reamenajate prin crearea unui șir de facilități, a diverselor zone de odihnă pasivă și agrement activ, instalarea mobilierului urban estetic și ergonomic.

Primăria Municipiului Chișinău este beneficiar al concursului, iar Casa Editorială DAS - organizatorul. Regulamentul concursului și condițiile de participare a fost aprobat de Consiliul de experți și membrii juriului.

Scuarul Catedralei şi Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt", reprezintă monumente de arhitectură peisajeră, protejate de stat, astfel că orice intervenţie în configuraţia sau în structura acestor zone trebuie foarte bine argumentată şi coordonată cu toate structurile de resort.