Pagina oficială a Municipiului Chișinău

În municipiul Chișinău sunt înregistrate peste 50% din cazurile zilnice de infectare cu COVID-19

   2319

Primăria Chișinău informează că municipiul rămâne în continuare în alertă epidemiologică sporită prin infecția COVID-19, în condițiile când pe parcursul săptămânii trecute s-a înregistrat o creștere bruscă a numărului de îmbolnăviri prin coronavirus, cu persistența cazurilor grave și foarte grave de infectări. Potrivit specialiștilor, situația s-ar datora prezenței în Moldova și a noilor tulpini de COVID, apărute în mai multe state europene.

Informații în acest sens au fost prezentate de Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate (DGASS), în cadrul ședinței operative săptămânale de luni.

„Instituțiile medicale sunt asigurate cu toate cele necesare, însă este posibil că tulpinile virulente din celelalte state au ajuns și la noi. Astfel, este de responsabilitatea noastră să ținem la control răspândirea virusului. Infecția nu va ceda dacă populația se va relaxa, așa cum am observat în ultimele săptămâni și nu vom respecta măsurile de protecție impuse", a subliniat Tatiana Bucearschi.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a confirmat că capacitatea de spitalizare a pacienților cu COVID-19 este la limită, cea mai mare provocare fiind locurile de la terapie intensivă, deși de vineri, 12 februarie, a.c., au fost reactivate cele 130 de paturi de la Spitalul municipal de Ftiziopneumologie. „În weekend practic, au fost ocupate și locurile respective. Iar situația este similară în toate instituțiile de profil", a subliniat Ion Ceban.

În această ordine de idei, edilul a solicitat conlucrare cu responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în vederea identificării paturilor pentru pacienți COVID în spitalele republicane.

Capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții COVID-19 în spitalele municipale este de 1163 paturi și 200 paturi triaj (la Centrul "COVID-19 Chișinău" de la MoldExpo). Sunt disponibile 930 paturi pentru adulți, 163 paturi pentru copii, 40 paturi pentru maternitate și 30 paturi pentru îngrijiri paleative.

Conform datelor de la 14.02.2021, în municipiul Chișinău sunt 72272 de cazuri confirmate COVID-19, inclusiv 67480 de persoane recuperate și 1170 de decese.  

În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în capitală se menține stare de urgență în sănătate publică, pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu".