Aprobarea meniului-model pentru copiii din IET din capitală

   5068

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi a fost aprobat MENIUL-MODEL pentru copiii din instituțiile de educație timpurie din capitală, cu regim de activitate de 9,5-10 ore, pentru sezonul iarnă-primăvară. Documentul a fost coordonat de șeful adjunct al DGETS, Andrei Pavaloi și avizat de șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Eudochia Tcaci.

Meniul-model unic va fi implementat de toate instituțiile de educație timpurie începând din data de 1 februarie 2021, cu prima săptămână - prima zi din meniul-model unic. „Dacă este zi de luni și în meniul-model este indicat „bucate din pește", atunci, grădinițele, obligatoriu trebuie să dea copiilor acest produs. La al doilea dejun trebuie să fie servite fructe proaspete. Astfel, DGETS își propune ca părinții să cunoască aceste detalii despre alimentația copiilor lor și să-i responsabilizeze pe directorii de grădinițe", a menționat Andrei Pavaloi.

Pentru fiecare sector, meniul-model este întocmit pentru zece zile, după care se repetă, începând cu ziua întâi. IET din capitală trebuie să asigure zilnic pe masa copiilor fructe și legume proaspete, pâinea trebuie să fie din făină integrală, iar cantitatea zilnică de paste făinoase, grăsimi și sare să fie redusă.

În acest sens, micul dejun al copiilor va fi alcătuit în mare parte din terciuri (din mei, orez, ovăz, griș, grâu sau hrișcă). De asemenea, va fi ceai și pâine cu unt. La al doilea dejun, în mod obligatoriu, trebuie să fie servite fructe proaspete. Pentru masa de prânz și cină, în meniurile-model se regăsesc diferite tipuri de supe, carne de pui, de bovină, pește și legume. Meniurile vor fi la fel în toate grădinițele din sectoarele orașului.

MENIUL - MODEL a fost întocmit cu participarea șefilor direcțiilor educație de sector și a managerilor IET, în colaborare cu Centru de Sănătate Publică și ANSA și va servi drept normă pentru asigurarea hranei copiilor în grădinițe.  DGETS a decis publicarea documentului, deoarece până în prezent nu toate grădinițele se conformau rigorilor stabilite.