APL Chișinău continuă lucrul asupra elaborării Planului de amenajare a teritoriului municipiului

   2081

Primăria municipiului Chișinău continuă activitățile asupra elaborării Planului de amenajare a teritoriului orașului, iar la începutul lunii viitoare va reveni echipa de specialiști din Rusia, care ajută echipa de la Primărie în acest proces.

Agenda de lucru a echipei din Federația Rusă prevede organizarea în perioada: 1-8 februarie, a.c., a unei noi runde de interviuri cu experți din diferite domenii, în scopul elaborării propunerilor de proiect, în cadrul celei de-a doua etape a Planului. 

Amintim că lucrul asupra elaborării Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău a început în luna iunie 2020, iar procesul prevede o documentare amplă asupra situației de fapt. Prima etapă a fost definitivată și constă în studii de fundamentare. Urmează a doua etapă cu propunerile de proiect. 

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că această etapă de lucru presupune un proces participativ larg, cu antrenarea în discuții și consultări a actorilor din diferite sfere de activitate economică, socială, comunitatea științifică, experți, sectorul asociativ, dar și locuitorii din capitală și din suburbii. „Ne dorim ca acest document să fie unul real, în interesul municipiului și să fie acceptat de locuitori. Executivul Primăriei depune o muncă enormă pe acest aspect, care este susținută și de consilierii municipali", a spus Ion Ceban.

Edilul capitalei și-a exprimat speranța că în vara acestui an, documentul să fie definitivat, pentru a fi propus spre examinare și aprobare în CMC.   

Planul de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău este un document strategic ce va stabili viziunea și prioritățile de dezvoltare a municipiului, precum și proiecte concrete cu planuri de acțiuni, pe o perioadă lungă de timp.

Actuala administrație a capitalei și-a propus aprobarea unui nou Plan de amenajare a teritoriului, care nu a fost actualizat o lungă perioadă de timp, la fel  ca și Planul Urbanistic General.