Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Cerere prealabilă cu privire la rectificarea informației prezentată eronat în unele surse mass media

   4043

În atenția redacțiilor următoarelor surse mass-media: Ziarul Național, ProTV Chișinău, JurnalTv, Gazeta de Chișinău, Radio Chișinău 

CERERE PREALABILĂ

/cu privire la rectificarea informației care a fost prezentată greşit/

În data de 21.01.2021 de către sursele media vizate au fost publicate subiecte jurnalistice cu privire la deschiderea grădiniței „Ion Creangă" nr.140 din comuna Băcioi, după cum urmează:

1.      https://www.ziarulnational.md/foto-inca-o-gradinita-din-r-moldova-reparata-cu-suportul-romaniei-daniel-ionita-guvernul-romaniei-a-fost-este-si-va-fi-intotdeauna-alaturi-de-cetatenii-r-moldova/

2.      https://protv.md/actualitate/o-gradinita-din-bacioi-care-timp-de-aproape-30-de-ani-nu-a-functionat-si-a-deschis-astazi-usile-institutia-a-fost-reparata-cu-suportul-romaniei-care-a-alocat-circa-un-milion-de-lei-video---2554701.html

3.      https://www.jurnaltv.md/news/79f302743cf1d816/in-comuna-bacioi-a-fost-redeschisa-gradinita-reparata-cu-banii-oferiti-de-guvernul-de-la-bucuresti.html

4.      https://gazetadechisinau.md/2021/01/21/o-noua-gradinita-renovata-din-banii-poporului-roman-foto/

5.      https://m.radiochisinau.md/o-noua-gradinita-renovata-din-banii-oferiti-de-statul-roman-a-fost-redeschisa-in-comuna-bacioi-din-mun-chisinau-in-prezenta-ambasadorului-romaniei-daniel-ionita---125005.html

Astfel, analizând minuțios informația respectivă s-a constatat că aceasta a fost prezentată incomplet, pe alocuri greșit.

Important de menționat că costul procesului de renovare a grădiniței „Ion Creangă" nr.140 au constituit cca 20 milioane de lei. Totodată, urmează a fi reținut faptul că 80% din suma totală, a constituit aportul Primăriei municipiului Chișinău, iar 20% din suma a fost alocată din bugetul local al Primăriei Băcioi.

De asemenea, Guvernul României a contribuit cu suma de 852 808 lei pentru dotarea grădiniței cu mobilier, echipament de uz casnic și spălătorie, echipament tehnico-industrial pentru bucătărie și inventar sportiv fapt pentru care ne exprimăm recunoștința pentru susținerea acordată de poporul Român în multiplele proiecte care sunt desfășurate atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și pe teritoriul municipiului Chișinău.

În același timp, luând în considerație că au fost cheltuiți banii publici pentru întregul proces de renovare a grădiniței „Ion Creangă" nr.140 din comuna Băcioi, care implică transparența maximă, este important ca oamenii să cunoască informația corectă și integrală.

Potrivit art. 34 alin.(4) din Constituţia Republicii Moldova: "Mijloacele de informare publică, de stat sau private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice."

Mai mult, atât Legea nr. 64/2010 cu privire la libertatea de exprimare cât și art. 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului nu garantează o libertate de exprimare nelimitată chiar şi în ceea ce priveşte relatările presei cu privire la interes public deosebit. Exercitarea acestei libertăţi presupune obligaţii şi responsabilităţi, care, conform par. 2 al art. 10 CEDO se aplică presei.

În acest context solicităm respectuos ca în termen de cel mult 24 de ore, să fie reflectată informația integrală asupra procesului de renovare a grădiniței „Ion Creangă" din comuna Băcioi nr.140 cu menționarea tuturor părților care au contribuit în acest sens.

Totodată menționăm că informația desfășurată a fost reflectată inclusiv pe pagina oficială web a Primăriei municipiului Chișinău:

https://www.chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=32485&t=/Presa/Comunicate-de-presa/Primarul-general-Ion-Ceban-a-participat-la-ceremonia-de-redeschidere-a-IET-nr-140-din-comuna-Bacioi

 

PRIMAR GENERAL

Ion CEBAN

CERERE prealabila Mass Media by Primăria Chișinău