Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Programul manifestărilor cultural-artistice consacrate sărbătorilor de iarnă 2020-2021

   2563

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi, 01 decembrie 2020, tradițional, de rând cu celelalte capitale europene, în Chișinău va fi dat startul sărbătorilor de iarnă 2020-2021.

Inaugurarea Pomului de Crăciun și a iluminatului de sărbătoare va avea loc în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, în preajma Porților Sfinte, începând cu ora 17:30. Totodată, între orele 17:50-18:15, va avea loc minispectacolul „Acasă de sărbători”, care va fi transmis în direct, prin intermediul canalului național de televiziune „Moldova 1”. În continuare, până la ora 20:00, în preajma Pomului de Crăciun va răsuna un fundal sonor, cu tematica obiceiurilor sărbătorilor de iarnă.

Amintim că Programul cultural-artistic dedicat Crăciunului și Anului Nou, organizat de Primăria Chișinău este deosebit de ceilalți ani, deoarece pentru diminuarea riscurilor infectării cetățenilor cu coronavurus, majoritatea acțiunilor vor putea fi urmărite prin intermediul postului public de televiziune „Moldova 1” și pe rețelele de socializare, în direct și în reluare.

Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, între orele 18:00-20:00, va avea loc Spectacolul de iarnă cu genericul „Cine suntem noi”, prezentat de Valy Boghean Band.

Tot în ajunul Nașterii Domnului, între orele 19:15-20:50, pe canalul public de televiziune M1 și pe rețelele de socializare va fi lansat proiectul caritabil „Povestea de iarnă”, cu participarea artiștilor: Lupii lui Calancea, Nicolae Botgros și „Lăutarii”, Ansamblul Surorilor Osoianu și formația „Ștefan Vodă”. În cadrul campaniei, care va dura până pe 14 ianuarie 2021, vor fi acumulate donații pentru copiii aflați în situații de risc.

Pe 24 decembrie și pe 14 ianuarie, între orele 17:30-18:15, va fi prezentat un colaj de programe artistice, în contextul sărbătorilor de iarnă, cu genericul „Cu-n colind și-un crăciunel, Leru-i ler și flori de măr”, cu participarea colectivelor Direcției Cultură a Primăriei Chișinău (Transmisiune M1 și rețelele de socializare).

În seara de anul nou, pe 31 decembrie, între orele 21:15-23:50, va fi difuzat un programul de Revelion cu genericul „Vis de iarnă”, cu participarea orchestrei de muzică populară condusă de frații Vitalie și Vasile Advahov și cu artiști consacrați din Republica Moldova și din România.

În perioada: 02 decembrie 2020 - 14 ianuarie 2021, între orele 16:00-20:00, lângă brad vor fi organizate sesiuni foto cu Moș Crăciun și Fulguța, iar pe fundal va răsuna un program audio cu tematica obiceiurilor specifice sărbătorilor de iarnă.

Totodată, în perioada: 1 decembrie – 14 ianuarie vor fi amenajați pomi de Crăciun și în sectoarele orașului, inclusiv: în scuarul Complexului memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”, din bd. Moscovei; în Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor; aleea bd. Mircea cel Bătrân, intersecție cu str. Petru Zadnipru – la rond; aleea bd. Mircea cel Bătrân, intersecție cu str. Alecu Russo; aleea bd. Mircea cel Bătrân, intersecție cu str. Igor Vieru; Havuzul Pietonal, bd. Decebal, 22; scuarul Preturii Botanica, str. Teilor, 10, bd. Dacia, intersecție cu str. N. Zelinschi; șos. Muncești, 400; Scuarul „Mihai Dolgan”, str. Bulgară, 43; Scuarul „Mihai Eminescu”; Scuarul Medicilor, str. V. Dokuceaev, 11, Scuarul „Doina și Ion Aldea Teodorovici”; Scuarul CC „UNIC”.

În locațiile enunțate, între orele: 16:00-20:00, pe fundal sonor va fi redat un program cu tematica obiceiurilor și tradițiilor de iarnă „De ieși gazdă până-n prag”, cu participarea artiștilor și a colectivelor folclorice, prezentat online, pe rețelele de socializare.