Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Inventarierea unităților de comerț ambulant de pe teritoriul capitalei, în vederea corespunderii rigorilor actuale pentru organizarea comerțului ambulant stradal

Inventarierea unităților de comerț ambulant de pe teritoriul capitalei, în vederea corespunderii rigorilor actuale pentru organizarea comerțului ambulant stradal

   2193

Primăria municipiului Chișinău informează că agenții economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul capitalei, prin intermediul gheretelor, rulotelor, tonetelor, tarabelor etc., vor fi notificați de către preturile de sector, în vederea corespunderii obiectivelor de comerț noilor cerințe, aprobate de autoritățile administrației publice locale, inclusiv aspectul exterior, designul și sortimentul de produse comercializate.

O dispoziție în acest sens a fost semnată joi, de primarul general, Ion Ceban. Documentul stabilește mecanismul de implementare a Regulamentului de desfășurare a activității de comerț pe teritoriul municipiului Chișinău.

Astfel, având în vedere aprobarea schemelor de amplasare prestabilite, ce urmează a fi expuse la licitație, pentru locațiile amplasate în zonele de odihnă, precum și în perimetrul străzilor și bulevardelor principale ale orașului, se interzice amplasarea/reamplasarea unităților de comerț ambulant pe străzi, cu excepția celor aprobate de Consiliul municipal Chișinău și amplasamentelor din cadrul manifestărilor și iarmaroacelor autorizate.

De asemenea, preturile de sector urmează să identifice amplasamentele din teritoriul administrat, ce urmează a fi expuse la concurs (etapa a II-a) și să prezente informația respectivă, în termen de 30 de zile, către Comisia municipală de licitație. Mai mult, APL Chișinău va inventaria unitățile de comerț ambulant (gherete, rulote, tonete, tarabe etc.), pe fiecare sector în parte, în vederea corespunderii cerințelor actuale (conform prevederilor Regulamentului de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău, anexa 2).  

În context, e de menționat că agenții economici de profil vor fi notificați privind necesitatea evacuării unităților de comerț, după expirarea termenului de valabilitate al schemelor de amplasare, în cazul necorespunderii acestora condițiilor prevăzute de Regulament. Totodată, va fi prelungit termenul de valabilitate al schemelor de amplasare pentru unitățile existente, care corespund rigorilor noi, până la organizarea licitațiilor pentru obținerea dreptului de comercializare, dar nu mai târziu de 31.12.2021.

Preturile de sector urmează să prezinte lunar, către viceprimarul de ramură,  rapoarte cu informații despre evacuarea unităților de comerț ambulant.

Amintim că prima licitație deschisă privind dreptul de încheiere a contractului pentru amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului va avea loc pe 26 noiembrie 2020. La concurs sunt expuse 15 locuri amplasate în parcuri, scuaruri, grădini publice, străzi principale/bulevarde. Termenul contractului pentru dreptul de comercializare este de 5 ani.

În cea de-a doua etapă de licitații vor fi expuse la concurs amplasamente pentru comerțul ambulant stradal din sectoarele orașului.