Pagina oficială a Municipiului Chișinău

CMC a votat aprobarea contractului de împrumut între Î.M. „Autosalubritate" și BERD pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide Chișinău"

   2011

Consiliul municipal Chișinău a aprobat astăzi în ședință contactul de împrumut între Î.M. „Autosalubritate" și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), în valoare de 9 milioane de Euro și un grant de 5 milioane de Euro, pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide Chișinău".

Termenul de rambursare a creditului este de 12 ani, inclusiv 3 ani perioada de grație, calculați la data semnării contractului.

Sursa de finanțare pentru rambursarea împrumutului bancar, a dobânzii și comisioanele va fi asigurată prin ajustarea anuală a tarifelor pentru colectarea și transportarea deșeurilor, de către persoanele fizice și cele juridice.

Planul general de finanțare al proiectului prevede: împrumut BERD în sumă de 9 milioane de Euro, împrumut BEI (Banca Europeană de Investiții) - 9 milioane de Euro, de care va beneficia APL Chișinău, sub formă de credit nerambursabil, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, ca parte integrantă a Proiectului de Gestionare a Deșeurilor pe țară și partea de grant, în valoare de 5 milioane de Euro.

Contribuția municipalității pentru susținerea Proiectului este de 7,96 milioane Euro, dintre care 1,5 milioane au fost deja investiți.

În baza suportului oferit de către cele două instituții bancare europene, în cadrul Proiectului „Deșeuri solide Chișinău" vor fi realizate lucrări privind recultivarea gunoiștii provizorii de la Ciocana, securizarea poligonului de la Țânțăreni în corespundere standardelor UE; investiții în renovarea infrastructurii comunei Țînțăreni; modernizarea parcului de autospeciale cât și a infrastructurii pentru transportarea deșeurilor din oraș; modernizarea stației de transfer și instalarea unei linii de sortare manuală a deșeurilor reciclabile  colectate separat.

În context, primarul general, Ion Ceban, a menționat că prin proiectul „Deșeuri solide Chișinău", care este unul de importanță vitală pentru capitală, autoritățile publice locale își propun modernizarea serviciului de colectare și transportare a deșeurilor. „Sunt necesare reforme și schimbări, inclusiv din partea Primăriei, prin gestionare eficientă, cât și din partea cetățenilor, prin conștientizarea că trebuie să depozităm mai puțin, iar gunoiul generat de fiecare familie trebuie sortat, pentru reciclare", a menționat edilul capitalei.