Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Majorarea numărului de locuri în spitalele municipale pentru internarea pacienților infectați cu COVID-19

   1921

Primăria Chișinău informează că la nivel de municipalitate va fi sporită capacitatea de spitalizare a pacienților infectați cu noul tip de coronavirus, în cadrul instituțiilor medicale. Astfel, în baza ordinului Direcției generale asistență socială și sănătate la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi", vor fi activate suplimentar 110 paturi dintre care 6 paturi de terapie intensivă. 

Internările se vor efectua în blocul A - bloc vechi de maternitate, începând cu data de 9 octombrie 2020. 

În context, primarul general, Ion Ceban, a ținut să menționeze că autoritățile municipale au asigurat accesul pacienților bolnavi, care urmează a fi internați, inclusiv a personalului medical, separat de celelalte blocuri ale instituției medicale de profil. „Am încercat să găsim soluția cea mai optimă. Maternitatea va funcționa în continuare după același program fără ca activitatea să fie afectată", a declarant edilul capitalei. 

Totodată, la Centrul „COVID-19 Chișinău" de la MoldExpo, aflat în gestiunea Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime", au loc amenajări pentru desfășurarea, la prima necesitate, a 200 de paturi de staționar, inclusiv 20 de paturi de terapie intensivă.

De menționat că, începând cu data de 5 octombrie curent, au fost suplinite paturile și în alte instituții municipale din oraș, după cum urmează:

  • SCM „Gh. Paladi" - 45 locuri;
  • SCM „Sf. Arh. Mihail" - 30 locuri;
  • SCM „Sf. Treime" - 50 locuri.

Începând cu ziua de mâine, în spitalele strategice din mun. Chișinău se vor regăsi 1037 de paturi, dintre care 870 pentru adulți și 203 pentru copii. 

Acțiunile întreprinse de municipalitate au loc în contextul prognozelor făcute de către specialiști, care prevăd o creștere a numărului de cazuri atât la nivel local, cât și național.