Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Liceul teatral orășenesc din capitală va purta numele lui Iurie Harmelin

   2460

Primăria municipiului Chișinău informează că Liceul teatral orășenesc din capitală, care a împlinit recent 25 de ani de la fondare, va purta numele regretatului regizor, Iurie Harmelin. O decizie în acest sens a fost adoptată marți de Consiliul municipal Chișinău.

Liceul teatral orășenesc, fondat și condus din anul 1995 de către actorul și regizorul Iurie Harmelin, reprezintă o instituție unică în Europa, având drept bază de studii Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S. Ulițî Roz". Programul instituției, ce include discipline de studii din domeniul teatral, a fost adoptat după modelul școlii de teatru și film „B. Șciukin" de la Moscova.

Iurie Harmelin a fost fondatorul, conducătorul artistic și regizorul principal al Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret „S Ulițî Roz", a promovat și valorificat arta teatrală, atât pe scenele din țară, cât și peste hotare.

Pe parcursul activității sale, Iurie Harmelin, ex-consilier municipal, s-a învrednicit de mai multe distincții de stat: „Maestru în Artă", „Om Emerit". În anul 2012, pentru munca prodigioasă în domeniul culturii și contribuția la educația tinerei generații, a fost decorat cu ordinul „Gloria Muncii", iar în 2014,  cu Medalia „A. S. Pușkin". Tot în acest an, a devenit Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău. În 2017, a fost decorat cu cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii". Iurie Harmelin s-a stins din viață la 8 august 2020, la vârsta de 66 de ani.

Această decizie a APL Chișinău va contribui la promovarea artei teatrale în rândul tinerei generații, precum și la cinstirea memoriei regretatului om de cultură și de teatru.