Marcarea Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților

   2077

Primăria municipiului Chișinău informează că pe 17 septembrie a fost marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacienților, care are mesajul „Siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății: o prioritate pentru siguranța pacienților".

Această zi reprezintă un prilej de conştientizare, înţelegere și solidaritate din partea populaţiei în contextul acţiunilor comune de promovare a obiectivului siguranţei pacientului şi a personalului medical în sănătatea publică.

Pandemia COVID-19 a dezvăluit provocări şi riscuri majore, atât pentru populaţie, cât și pentru lucrători medicali, care zi de zi luptă cu această infecţie. Suplimentar la riscurile pentru sănătate proprie, lucrătorii medicali sunt supuşi și stresului psihologic, în condițiile când activitatea desfășurată poate impune separarea pe timp îndelungat de familiile lor, dar și o anumită confruntare cu fenomenul stigmatizării sociale. 

OMS lansează un apel, accentuând că, în perioada pandemică prin COVID-19, una din sarcinile primordiale este asigurarea sănătății lucrătorilor medicali, chemând, totodată, la investirea în sănătatea publică, ridicarea nivelului de siguranţă a activității personalului medical, întru reducerea stresului și a epuizării legate de muncă; îmbunătățirea utilizării echipamentului individual de protecție; promovarea toleranței zero la violența împotriva lucrătorilor din domeniul sănătății și analizarea incidentelor legate de siguranță.