• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Primăria municipiului Chișinău, UTM și Agenția Proprietății Publice vor colabora pentru amenajarea parcărilor SMART în capitală

  Primăria municipiului Chișinău, UTM și Agenția Proprietății Publice vor colabora pentru amenajarea parcărilor SMART în capitală

   17.09.2020 08:42    383 Accesări    
  Primarul general, Ion Ceban, a avut mircuri o întrevedere cu rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan și cu șeful Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei, unde s-a discutat despre inițierea proiectelor de amenajare a parcărilor SMART (automatizate) pe teritoriul capitalei.

   Un alt subiect discutat a fost intenția semnării unui acord de partereriat cu UTM, pe diferite domenii de intervenție, precum consultanța și expertizarea tehnică asupra proiectelor desfășurate de autoritățile municipale, pe aspectul utilizării tehnologiilor informaționale în procesul de administrare a instituției autorităților publice municipale. De asemenea, participanții la discuții au anunțat despre inițiativa de a desfășura un proiect comun al Primăriei și UTM, prima parcare automatizată care poate fi creată la Chișinău, în centrul orașului, în preajma blocului Universității Tehnice din Moldova, din str. 31 August 1989, nr. 78.

  „Ne dorim ca astfel de proiecte și parteneriate să fie pe viitor mai multe. În acest sens discutăm și cu Agenția Prorietății Publice, pentru identificarea locațiilor, după ce sunt finalizate toate procedurile legate de conceptul de parcări și studiile pe care mai avem nevoie să le realizăm, până la sfârșitul anului curent, astfel ca din anul viitor să putem lansa ceea ce așteaptă chișinăuienii: locuri de parcare în zona istorică, soluții pentru zonele rezidențiale și pentru intrările în oraș. Muncim în această privință și sperăm în rezultate mult așteptate”, a declarat Ion Ceban.

  La rândul său, rectorul UTM, Viorel Bostan a ținut să mulțumească primarului general pentru cooptarea instituției de învățământ superior în proiectele municipalității, menționând că acest lucru este unul firesc deoarece UTM este parte a orașului Chișinău și ar trebui să se implice în soluționarea problemelor urbei.

  „Suntem gata să ne implicăm și pe partea de consultanță/expertiză. Avem un potențial valoros de cadre științifico-didactice, iar mulți din colegii noștri se implicau și până acum în soluționarea diverselor probleme. Parcarea automatizată despre care s-a discutat, ne va permite să ne poziționăm direct într-un nou ecosistem inovațional, să vă ajutăm să dezvoltăm acest lucru, să învățăm și noi tehnologiile moderne în gestionarea orașui, tehnologii SMART. Sunt convins că acest proiect poate fi multiplicat, pentru că problema parcărilor în orașul Chișinău este una stringentă. La fel, cum ne-am mai implicat și în propunera diverselor soluții pentru transportul public, fluidizarea traficului”, a menționat Viorel Bostan.

  Totodată, șeful Agenției Proprietăți Publice a declarat că instituția va susține proiectele inițiate de Primărie, inclusiv parcarea SMART, subliniind că APP va pleda ca toate proprietățile publice să fie utilizate de către toți cetățenii, inclusiv la nivel municipal și republican.