Anularea deciziei Consiliului municipal Chișinău privind valorificarea terenului fostului cinematograf „Gaudeamus"

   2928

Primăria municipiului Chișinău informează despre anularea deciziei Consiliului municipal Chișinău cu privire la aprobarea Planului urbanistic zonal privind valorificarea terenului de pe strada Vasile Alecsandri, 4 (fostul cinematograf Gaudeamus).

Un document în acest sens a fost adoptat astăzi de aleșii locali, în cadrul ședinței extraordinare a CMC, la solictarea primarului general, Ion Ceban.

În urma reexaminării Planului urbanistic zonal în vederea schimbării destinației funcționale a terenului, au fost depistate mai multe neconformități și abateri de la cadrul normativ în vigoare.

Totodată, la elaborarea actualului PUZ, nu s-a ținut cont de informația cu privire la aspecte ale mediului; vecinătățile zonei şi bilanțul existent al zonei; lipsește descrierea structurii şi starea tuturor clădirilor din zonele complexe studiate, iar disfuncționalitățile şi prioritățile nu sunt descrise.

Potrivit primarului general, Ion Ceban, pentru această zonă este analizată posibilitatea executării unui nou plan urbanistic zonal, unde va fi interzisă construcția blocurilor de locuințe, iar terenul actual (fostul cinematograf Gaudeamus) să fie valorificat, pentru edificarea unor clădiri de menire social-culturală.

E de menționat că lucrările de demolare a cinematografului sunt neautorizate, pentru că se desfășoară fără acte permisive. Acestea au expirat în luna martie 2020, iar o altă autorizație de desființare a cosntrucției în acest sens nu a fost eliberată.