Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Proiectul Conceptului de modernizare a Î.M. „Piața Centrală” este propus spre aprobare Consiliului municipal Chișinău

   2412

Proiectul Conceptului de modernizare a Î.M. „Piața Centrală" a fost definitivat și este inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului municipal Chișinău din 11 august, a.c., pentru aprobare.

Documentul a fost elaborat de un Grup de lucru, format din reprezentanți ai executivului și consilieri municipali, creat prin decizia CMC nr. 6/4 din 19 mai 2020.

Luni, în cadrul ședinței operative săptămânale, primarul general, Ion Ceban, și-a exprimat speranța că aleșii locali vor susține aprobarea Conceptului de modernizare a Î.M. Piața Centrală, un proiect important pentru municipalitate, care trebuie să corespundă conceptului arhitectural și de infrastructură al capitalei.

„Ne propunem ca piața să fie modernizată în maximum 2 ani, astfel ca în centrul orașului să avem o zonă de comerț modernă, ce va genera profit și va corespunde tuturor normelor sanitare. Astfel, mizez pe susținerea consilierilor municipali", a menționat edilul.

Conceptul de modernizare a Î.M. „Piața Centrală" propune o abordare complexă de îmbunătățire a infrastructurii zonei de comerț, inclusiv pentru facilitarea accesului persoanelor cu mobilitate redusă, crearea condițiilor decente de muncă pentru comercianți, asigurarea condițiilor sanitare, antiepidemiologice și antiincendiare corespunzătoare pentru toți vizitatorii pieței, pentru personalul angajat și comercianți. De asemenea, se prevăd soluții pentru redarea unui aspect exterior plăcut teritoriului din centrul istoric al capitalei, precum și modernizarea serviciilor acordate populației.

Astfel, potrivit documentului, modernizarea Pieței Centrale include lucrări ce vor fi realizate etapizat, pe următoarele sectoare: fructe legume, sectorul angro și cel meșteșugăresc. De asemenea, urmează a fi renovate gheretele din blocuri (acoperișuri, frontoane etc., amenajate blocuri sanitare WC de tip gherete în toate sectoarele pieței, amenajat punctul medical, construcția pavilionului „Pește" în sectorul de rădăcinoase, modernizarea bazei tehnico-materiale în procesele de gospodărire etc.

În contextul modernizării pieței se prevede amenajarea parcărilor pentru vizitatori, în adiacentul spațiului de comerț (pe străzile Tighina şi Armenească); reamenajarea Pieței avicole din str. Cărbunari, 9; elaborarea unei platforme online (magazin online, sistem universal de evidență).    

Proiectul Conceptului de modernizare a Î.M. „Piața Centrală" este elaborat în beneficiul locuitorilor municipiului Chișinău, pentru asigurarea accesului la produse și servicii de calitate, inclusiv pentru persoanele cu mobilitate redusă. De asemenea, modernizarea zonei de comerț are ca scop dezvoltarea unui potențial punct de atracție turistică a orașului.