Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reglementarea amplasării stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere pe teritoriul municipiului Chișinău

   1781

Consiliul municipal Chișinău a adoptat joi o decizie care prevede reglementarea amplasării stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere în limitele teritoriale ale municipiului Chișinău.

Documentul stabilește că stațiile PECO și depozitele de produse petroliere pot fi proiectate, amplasate și construite doar pe terenuri pentru care este atribuit codul de reglementare urbanistică C7, în conformitate cu Regulamentul local de urbanism aprobat.

Primarul general, Ion Ceban, a menționat că în Chișinău există prea multe benzinării, pentru un oraș atât de mic, mai mult, unele stații PECO s-au transformat în baruri sau cafenele. „De aceea, politica autorităților publice locale este de a reduce numărul acestora și de a limita zonele de amplasare, spre cele cu profil industrial.

Potrivit deciziei, se interzice proiectarea, amplasarea și construirea obiectivelor de profil pe următoarele categorii de terenuri: zone de protecție a bazinelor acvatice, zonele surselor de alimentare cu apă potabilă, zonele stațiunilor balneare și sanatoriilor, în zonele verzi urbane, pe teritoriile rezervațiilor naturale, în zonele de protecție a monumentelor istorice, în preajma instituțiilor sociale (teritoriul școlilor, grădinițelor, instituțiile medico-sanitare publice sau private, terenuri de joacă pentru copii și pentru sport); în preajma zonelor de protecție a monumentelor de for public și a clădirilor de patrimoniu de importanță națională sau locală, în vecinătatea zonelor de odihnă sau de practicare a sportului.

Totodată, proiectarea, amplasarea și construirea stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor petroliere, în cadrul terenului se va face doar în baza unui plan urbanistic de detaliu elaborat, avizat, consultat cu populația și aprobat în conformitate cu legislația în vigoare.

De asemenea, conform deciziei adoptate, Primăria municipiului Chișinău va face o solicitare către Guvern, privind revenirea la distanțele de proiectare precedente, de 50 metri.

Pe teritoriul municipiului Chișinău activează circa 135 de stații PECO.