Primăria Chişinău va elabora codul de design al orașului

   2556

Primăria municipiului Chișinău își propune elaborarea unui cod vizual al capitalei, în scopul adoptării a unor principii și norme ce vor sta la baza lucrărilor de construcție sau renovare desfășurate în mediul urban.

Astfel, municipalitatea va desemna un grup de profesioniști: experți în domeniu și specialiști ai subdiviziunilor de profil, în scopul identificării viziunilor  de îmbunătățire a aspectului exterior al orașului Chișinău.

Cu o inițiativă în acest sens, în adresa municipalității a venit echipa de specialiști din cadrul „Design Arhitectură și Stil" (DAS), cunoscută pe plan internațional, pentru promovarea designerilor și arhitecților din Republica Moldova.

Primarul general, Ion Ceban, a menționat că la propunerea DAS, Primăria Chișinău va crea un grup de lucru pentru formularea de propuneri de dezvoltare a propriului stil al urbei și, respectiv, de a depăși problemele curente de ordin urbanistic.

„Ne dorim semnarea unui acord de colaborare cu echipa DAS și consider că este un prim pas, care va permite Chișinăului să-și reîntoarcă arhitectura și respectul față de aspectul estetic al mediului urban. Dacă ar fi existat un astfel de cod, dezvoltatorii în construcții n-ar fi acționat după propriile abordări și viziuni", a conchis primarul general.

E de menționat că la nivelul municipiului Chișinău sunt în stadiu de elaborare un șir de documente de reglementare a domeniului arhitectural - urbanistic, mobilitate urbană etc.